A trecut ceva timp de cand nu am mai scris nimic,dar ... asa cum m-am autointitulat, sunt "blogger de ocazie". De fapt, nici nu ma pot numi blogger, sunt o simpla scriitoare a unor impresii personale legate de diverse chestii.
In orice caz, ideea e ca de cand n-am mai postat nimic, nici n-am stat degeaba :) (ceea ce, intre noi fie vorba , este foarte bine).
Mai intai am fost la cateva evenimente artistice :
1. cel organizat de Xteria cu Sister Bliss, la care am castigat o invitatie participand la un concurs pe blog-ul Sandrei Clipea
2. apoi am fost la un recital al celor de la Old Fish Jazzband care mi-a placut enorm.
Am fost chiar si la ziua mea :)) Da, intre timp a fost si ziua mea, cand am petrecut asa cum mi-a placut si mi-am pus dorinte noi pentru anul ce abia l-am inceput.
Am ajuns si la Istanbul (nu pentru ca as fi castigat vreo invitatie, vreun concurs sau ceva de genul, ci in interes de serviciu. Dar cu toate acestea am reusit sa imbin munca cu distractia si sa vad atractiile turistice din orasul vechi al Istanbului).
Am inceput cursuri de salsa :) Ceea ce imi face o reala placere si ma relaxeaza enorm.
Am mers la diverse petreceri, una chiar aseara cand l-am asteptat pe Mos Nicolae pe ringul de dans :))))
Astazi merg la un concert de colinde si apoi la un party de salsa.
In acest interval, am avut bucurii si tristeti, dar de, asta-i viata , iar eu am invatat sa vad mereu doar partea plina a paharului :)))
Finalul de an pare a fi foarte frumos si aglomerat, dar, spre surprinderea unora, mie imi place asa :)
Revin cu postari despre detalierea tuturor celor de mai sus. Stay tuned!
joi, 6 decembrie 2012
miercuri, 14 noiembrie 2012
Am scapat si de data asta
Am deschis ochii si i-am tintuit spre tavanul alb in semiobscuritatea camerei. Stau nemiscata, gandurile incremenite, liniste in jur. Deodata ma strafulgereaza o idee ca un fascicul de lumina salvatoare intr-un intuneric profund : A TRECUT MARTI 13 ! Si culmea ... am supravietuit ! Nu mi s-a intamplat nimic iesit din comun (nici de rau , nici de bine), nu mi-am luat puloverul pe dos, nici o soseta de un fel si alta de alt fel, nici nu am varsat , Doamne fereste , sarea si nici nu m-am certat cu nimeni. Ca sa vezi !
Oricum nu aveau cum sa se intample toate astea decat daca as fi fost atat de aiurita incat sa nu-mi dau seama ce fac, nicidecum din cauza unei banale zile de marti 13.
Ieri, de cum am deschis televizorul, radioul, facebook-ul, twitter-ul m-a navalit o avalansa de informari, istericale si superstitii cu privire la fatidica zi de marti care s-a incapatanat sa fie si in data de 13. Dar bine ca nu a fost vineri 13 ca sigur se sfarsea lumea (sau cel putin asa am auzit vorbindu-se pe la colturi :)) )!
Ca lumea a fost mereu fascinata de superstitii, magie, necunoscut si ca de multe ori imaginatia creatoare a vreunuia sau altuia a dat un adevarat trend cu privire la anumite spaime cu intindere mondiala, nu-i niciun secret. La fel e treaba si cu povestea datei de 13, considerata fatidica si lipsita de noroc.
Dar de unde si pana unde i-a venit renumele asta? Pai sa vedem. Parese ca numerologii au o contributie in toata treaba asta, facand ei niste calcule , analizand niste evenimente care toate au ca element comun cifra 13. Se gasesc pe internet tot felul de site-uri care descriu cum , ce si de ce 13 asta a ajuns sa fie asa de temut. Oricum ce-mi place mie la superstitii, este ca nu trebuie sa le demonstrezi stiintific. Daca sunt un numar de coincidente semnificative in cei 2000 de ani ai erei noastre si altele cateva presupuse din paleolitic, neolitic, epoca bronzului etc., apai desiguuuur ca e ceva domnule, imposibil altfel.
Dar, eu mai citii cum ca nenea 13 este si norocos, mai ales pentru cei nacuti intr-o asemenea data ! Hai, mai, serios?!
Tot la capitolul "bila alba", se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc.
Pai cum ramane, domnule, cu maleficul, ghinionul si alte asemenea? Sunt cam confuza, pai 13 ori e ori nu e "the bad guy"?!
La fel si martea, de ce are ea trei ceasuri rele, ma rog? Si in lumina a doua elemente negative (marti + 13), de ce nu rezulta un lucru pozitiv, adica sa se anuleze una pe alta si sa devina ... neutre ?!
Oricum, viata este frumoasa asa, cu cate o superstitie gen marti 13, pisica neagra, intorsul din cale, varsatul sarii etc., etc.
Ah, am patit si eu ceva ieri : am adormit devreme rau de tot, mult mai devreme decat de obicei . O fi fost de la marti 13 ?!
Pentru fanii teoremelor coincidentelor legate de cifra 13 , iata aici cateva relatari : Dar, eu mai citii cum ca nenea 13 este si norocos, mai ales pentru cei nacuti intr-o asemenea data ! Hai, mai, serios?!
Tot la capitolul "bila alba", se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc.
Pai cum ramane, domnule, cu maleficul, ghinionul si alte asemenea? Sunt cam confuza, pai 13 ori e ori nu e "the bad guy"?!
La fel si martea, de ce are ea trei ceasuri rele, ma rog? Si in lumina a doua elemente negative (marti + 13), de ce nu rezulta un lucru pozitiv, adica sa se anuleze una pe alta si sa devina ... neutre ?!
Oricum, viata este frumoasa asa, cu cate o superstitie gen marti 13, pisica neagra, intorsul din cale, varsatul sarii etc., etc.
Ah, am patit si eu ceva ieri : am adormit devreme rau de tot, mult mai devreme decat de obicei . O fi fost de la marti 13 ?!
Pornind inca din Antichitate, cifra 13 era perceputa ca fiind distrugerea perfectiunii si a spiritului, deoarece venea dupa cifrele 11 si 12 care simbolizau elevarea spirituala, respectiv perfectiunea.
In zona Scandinaviei se credea ca numarul 13 este fatidic si plin de ghinion, totul pornind de la zeii mitologici din panteonul germano-scandinav. Astfel se spune ca cel de-al 13-lea zeu , Loki - zeul focului si al magiei, siret si malefic, care putea lua mai multe forme, atât animale cât și umane, a fost direct răspunzător de moartea lui Baldur, zeul luminii, al bucuriei, puritaii, frumusetii si inocentei, cel mai iubit zeu din mitologia nordica.
Ajungand in perioada Cavalerilor Templieri, numarul 13 a fost fatidic si acestora, ei fiind arestati in ziua de vineri, 13 octombrie a anului 1307, din porunca regelui Filip, care a ordonat sa fie torturati si arsi pe rug, inclusiv pe celebrul Maestru Templier Jacques de Molay. In 1312, sub presiunile exercitate de acelasi rege Filip, papa Clement a dizolvat cu forta intregul ordin al Cavalerilor Templieri.
Din perspectiva evenimentelor religioase, se spune ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru ca la Cina cea de Taina au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus Hristos, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat.
In traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri in urmatorul an. In plus, se spune ca daca numele tau are 13 litere, vei fi lipsit de noroc.
Astronomic vorbind, exista o legatura intre cifra 13 si periodicitate. Neptun are o periodicitate de 164 de ani si el se intalneste cu Jupiter numai o data la 13 ani. O data se spune ca este in sens pozitiv aceasta intalnire, dar ca o data in sens negativ. Din acest motiv, nu intotdeauna acest 13 este ghinionist.
Calendarul mayas este divizat dupa cifra 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii.
Geneza a avut loc in 7 zile si 6 nopti, deci iarasi cifra 13.
Piramida de pe dolarul american contine 13 straturi, sunt 13 litere si 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americana sunt intr-o succesiune de 13 - asta-i chiar buna ! De aia le-o fi mergand bine americanilor ?
luni, 5 noiembrie 2012
Clubul de ... KIA
Nu sunt eu mare cunoscatoare de masini si alte asemenea in domeniul asta, insa pot spune ca, fiind o mandra posesoare de KIA, uneori am nevoie de unele informatii gen tips & tricks , sau diverse sfaturi de la alti posesori de masini cu marca respectiva.
Mi-a fost recomandat forumul www.clubKia.ro . Am intrat , am vazut, mi-a placut. Aici am gasit informatii referitoare la mai multe modele KIA, discutii despre diverse probleme si rezolvarea lor , precum si alte date utile (gen service-uri autorizate, dealeri etc).
De asemenea, membrii comunitatii KIA (posesori de masini cu aceasta marca sau iubitori ai acestui brand) se intalnesc saptamanal pentru a-si etala masinile si a discuta despre acestea si nu numai . Iata aici cateva poze de la intalnirea din Bucuresti de duminica, 04.11.2012, de la Sala Polivalenta : http://t.co/aTDpl08K si http://t.co/rTByUPuQ
Puteti urmari activitatea clubului atat pe Facebook facebook.com/comunitateakia , cat si pe Twitter https://twitter.com/wwwClubKIAro .
James ... Blond
In week-end m-am dus sa vad si eu cel mai nou film din seria James Bond , "007 : Skyfall", ca tot se vorbeste despre el de la lansare incoace.
Ce pot spune este ca are parte de o promovare mult prea buna pentru ce este el de fapt! Filmul este supra-apreciat si o adevarata dezamagire in ceea ce priveste scenariul. Daca la categoria efecte speciale sta bine (trebuie sa recunosc ca mi-a placut din acest punct de vedere), la categoria "poveste" si "derulare subiect" e slabut rau de tot. Si mai tine si foooarte mult (143 de minute !). Atunci cand crezi ca se termina, mai incepe ceva :( .
Trecerea intre diversele etape ale filmului este destul de brutala si fara legatura, plus ca n-am inteles de ce pentru a salva o persoana trebuie sa o izolezi de restul lumii, intr-o casa parasita de la mama naibii, unde oricum nu ai nicio sansa de reusita in a supravietui ca nu-i absolut nimic in jur de care sa te poti ajuta ! Bine, n-am inteles de ce mai multe chestii s-au facut asa cum s-au facut, dar ma rog, poate nu stiu eu care-i treaba cu scenariul filmelor de actiune :))) Pe alocuri si interpretarea actorului principal pare fortata si deloc realista.
Aaaa ... si mai e ceva, a alergat Bond asta in film de am slabit eu numai uitandu-ma la el !
Daca sunteti curiosi, mergeti sa vedeti filmul, dar va avertizez sa va inarmati cu rabdare ! Sincer, reclama la Heineken este infinit mai buna decat filmul asta !
miercuri, 31 octombrie 2012
Va expira valabilitatea cartii de identitate ?
Daca vreti sa va schimbati cartea de identitate din simplul motiv ca a ajuns la termenul de expirare, nu uitati sa va luati de acasa si proprietarul imobilului unde aveti domiciliul !
Asadar, documentele care va trebuie sunt :
- cartea de alegator - in original;
- certificat de nastere / de casatorie / de deces etc., dupa caz - original si copie;
- actul de proprietate al imobilului unde aveti domiciliul - original si copie;
- chitanta prin care s-a achitat taxa de eliberare document - 7 lei plus timbru fiscal de 4 lei (sau chitanta taxei extrajudiciare de timbru de 4 lei) - original;
- cererea de schimbare CI.
Problema apare atunci cand nu sunteti proprietarul imobilului unde aveti domiciuliul (chiar daca proprietarii sunt parintii, bunicii , rudele de gradul I in general) . Va trebui sa ii luati frumusel de manuta, sa-i duceti la Evidenta Populatiei, unde personal vor completa o declaratie cum ca sunt de acord sa va ia in spatiu. Aceasta chiar daca voi va indepliniti numai obligatia legala de cetateni ai statului roman de a va preschimba CI la expirarea acestuia, fara a schimba alte date din aceasta ! E aberant din punctul meu de vedere !
Atentie, daca proprietarul nu-i in tara, ci spre exemplu in Honolulu, va trebui frumusel ca el sa se duca la ambasada / consulatul Romaniei de acolo si sa dea o declaratie in fata oficialitatilor cum ca va ia in spatiu !!!! (Asta a fost un raspuns de la un functionar de la Evidenta Populatiei Buzau !)
Asadar, sistemul nu va vrea daca cineva nu va ia in spatiu ! Adica vi se refuza preschimbarea CI la expirarea valabilitatii lui ! Ma intreb ... impozitele si taxele de ce nu ni se refuza atunci cand mergem sa le platim ?!
Iata inca o aberatie marca legiuitori romani !
Politist Halloween
Cine-a pus politaiu-n drum , ala a fost om nebun. Cred ca astazi a fost Halloween-ul politailor.
Deci, venind de la servici, la o ora de maxima audienta stradala (ca de cand s-a dat drumul la frig prin oras, toata lumea merge doar cu masina - eu nu intru in aceasta categorie ca eu merg mereu cu masina :) ), mi-a fost dat sa stau in trafic aproape atatea ore cat am stat la servici. Exagerez desigur, dar nu-i departe de adevar !
Si ce mi-e dat sa vad cand ajung la intersectie (in sfarsit !) ? Un sarman politist tinerel care dadea din maini disperat si se tinea de fluierul din dotare ca nu cumva sa lesine, ceva de speriat ! Acum sarmanul, poate voia sa faca un bine, dar atat de mult a incurcat circulatia, incat la un moment dat s-a lasat pagubas ! N-a mai dirijat traficul ! Si ce sa vezi ?! Traficul s-a descongestionat de la sine !
Acum, fara nicio ironie, politia e buna la casa ... orasului, dar de multe ori soferii se inteleg muuuuuult mai bine in traficul urban fara ea !
M-ati Halloween-it de tot !
Daca-i rost de distractie, apai romanul adopta fiece sarbatoare a oricui numai sa fie in trend cu vestul, cu estul , cu toate punctele cardinale ale globului si sa mai aibe inca un prilej bun de "party."
Si pentru ca-i de sezon, iata ca si la noi s-a impamantenit traditia Halloween-ului, cu ai lui dovleci sculpatati si masti horror, outfit-uri care mai de care mai hidoase, filme de groaza si povesti inspaimantatoare spuse pe intuneric la foc de tabara, eventual in mijlocul padurii.
Halloween-ul se serbeaza in noaptea dinaintea sarbatorii religioase a catolicilor numita "Sarbatoarea tuturor sfintilor" celebrata in fiecare an pe intai noiembrie.
Asadar, sa vedem ce legaturi avem noi cu Halloween-ul de-l omagiem asa de fervent incepand din week-end-ul trecut si pana acum ! By the way , cred ca nici la mama lui acolo unde s-a inventat nu este sarbatorit atatea zile la rand !
Dar, sa revenim ! Radacinile Halloween-ului se regasesc într-o festivitate celtica pe nume Samhain, care semnifica sfârsitul verii si trecerea în anotimpul rece. Era un ritual al recoltei in care se aprindeau focuri sacre si care marca un prag temporal când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la usa pentru a asigura abundenta recoltelor viitoare. Daca aveti curiozitatea de a afla mai multe despre aceasta sarbatoare, uitati aici un articol frumos si bine documentat : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/unde-vine-sarbatoarea-halloween
Macar daca tot il sarbatoriti sa stiti ce anume sarbatoriti si de ce !
In orice caz, anul acesta m-ati Halloween-it de tot : in week-end s-au dat tot felul de petreceri pe aceasta tema, peste tot trebuie sa fie macar o stire despre aceast lucru, retelele de socializare sunt pline de poze cu dovleci sculptati, vrajitoare si diverse jivine ! Sper sa se termine azi si de maine sa revenim la normal. Oricum Romania are propriul ei Halloween cotidian, de ce ne mai trebuie altul ?
marți, 30 octombrie 2012
Festivalul Dramaturgiei Buzoiene
Ca teatrul este una din pasiunile mele, asta o stiu toti cunoscutii mei.
Nu pierd ocazia ca, ori de cate ori pot, sa merg sa vad o piesa de teatru. Teatrul ma relaxeaza, imi dezvolta imaginatia, ma face sa ma transpun in pielea personajului cu care rezonez cel mai bine din fiecare piesa vazuta.
De aceea, in week-endul ce tocmai a trecut, am fost la Festivalul Dramaturgiei Buzoiene, mai exact am fost doar in ultima zi de festival, adica duminica, pentru ca acesta s-a desfasurat pe parcursul a trei zile.
Eu am ajuns sa vad acest festival datorita trupei de teatru Mugurii Veseli ai Parohiei Limpezis, trupa mea de suflet as putea spune, formata in totalitate din copii din satele Limpezis si Movila Banului Buzau.
Trupa de teatru Mugurii Veseli face parte dintr-un proiect cultural amplu al Parohiei Limpeziş, proiect ce îşi propune promovarea talentului copiilor din mediul rural şi cultivarea în sufletul acestora a valorilor artei religioase şi laice. Dar despre acaesta trupa voi vorbi mai pe larg intr-o alta postare pentru ca am multe de povestit, incepand de la cum s-a constituit si pana la numeroasele premii obtinute pana acum la concursurile de teatru la care au participat. Din pacate, la festivalul Dramaturgiei Buzoiene de anul acesta nu au castigat decat un premiu pentru cele mai bune costume. :))) Bun si ala, cu atat mai mult cu cat costumele chiar au fost superbe, cu doua rochii de contesa probandu-ma si eu ca nu am putut rezista tentatiei :)))
Dar, revenind la festivalul cu pricina, acesta are deja o traditie consacrata la Ramnicu Sarat, anul acesta fiind la a cincea editie.
Este de fapt un festival-concurs adresat tuturor liceenilor pasionati de teatru si organizat de asociatia de tineret Speranta Ramniceana in parteneriat cu Primaria Ramnicu Sarat si Centrul Cultural Florica Cristoforeanu. Si Consiliul Judetean Buzau a contribuit substantial la desfasurarea acestui festival alocand suma de 10.000 lei.
La concursul organizat an de an, pot participa liceeni sau trupe de liceeni care prezinta monologuri, piese de teatru, adaptari dupa diverse schite, nuvele etc. Anul acesta in concurs au intrat adolescenti si trupe din 11 licee din judetul Buzau si din Parohia Limpezis, dar si o trupa de tineri actori din orasul Oreahovo, Bulgaria.
Participantii au incantat publicul cu talentul lor in arta teatrala, iar cei mai talentati dintre ei au fost premiati cu DVD-uri cu piese de teatru si diplome. Un premiul neasteptat au primit si tinerii bulgari care s-au prezentat in concurs cu doua piese de Caragiale, adaptate in limba bulgara, si anume "Bacalaureat"si "5 O'Clock". Ei au fost talentati, fara discutie, dar parca piesele lui Caragiale suna mai bine in dulcele grai romanesc :)))
Juriul a analizat reprezentatiile si performanta artistica a concurentilor si a deliberat :
- marele premiu al festivalului l-a obtinut trupa Insula de la Colegiul National Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzau, pentru piesa de teatru ,,Emigrantii,,
- locul intai la sectiunea monolog a fost castigat de tanarul Alexandru Cristian de la Colegiul National Mihai Eminescu din Buzau.
- locul intai la sectiunea teatru forum l-a obtinut Liceul Teoretic Stefan cel Mare din Ramnicu Sarat cu ,,Problemele adolescentilor-consumul de substante interzise,,
Ceea ce pot spune eu este ca acest festival este mult prea putin promovat, atat la nivel locat si si national, ceea ce este o adevarata pierdere. Copiii astia sunt chiar foarte talentati, iar munca lor (caci ei muncesc enorm pentru aceste concursuri si pun pasiune in ceea ce fac), nu este recunoscuta la adevara valoare. Cati dintre voi ati auzit de Festivalul Dramaturgiei Buzoiene ? Exact ce spuneam !
De aceea, ori de cate ori se va organiza festivalul acesta sau alte spectacole, concursuri la care vor participa trupe buzoiene de teatru, eu am sa raspandesc vorba, am sa promovez participantii. De ce? Pentru ca ei intradevar merita , pentru ca in Romania inca exista lucruri de valoare care trebuie scoase la lumina, nu doar kitsch-uri, manelizari, incultura si alte lucruri care nu ne caracterizeaza ca popor !
vineri, 26 octombrie 2012
Sarbatori si obiceiuri
Mare Sarbatoare azi si la fel si maine : Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Pe langa semnificatiile religioase ale celor doua zile, despre care puteti afla aici http://www.crestinortodox.ro/diverse/doi-sfinti-numele-dimitrie-97158.html , se pastreaza inca datini si obiceiuri laice, cu semnificatii aparte, prin care se reda simbolic inceputul oficial al anotimpului rece si se fac prognoze privind starea vremii.
Daca nu stiati , in ajunul sarbatorii, adicatelea aseara, ar fi trebuit sa aprindeti focuri peste care sa sariti pentru a fi sanatosi si feriti de cele rele in anul care va veni. Obiceiul acesta numit si "Focul lui Sumedru" inca se mai tine mai ales in partile Argesului si ale Olteniei.
Focul are rol purificator şi regenerator, iar dupa ardere cenusa este luata si presarata in gradini si livezi pentru a le fertiliza si a primi puterea de a rodi. N-ati facut asta nu-i asa ? Ei, lasati ca tot vor rodi daca le ingrijiti cum trebuie :P
Se zice de asemenea, ca Sf. Dimitrie este ocrotitorul pastorilor !
Ia auzi aici, mai nenea Becali ! Cica in aceasta zi se fac socotelile si se sfarsesc invoielile facute in primavara intre stapanii oilor si ciobani, vorba zicalei "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".
Tot pastorii astia, bata-i vina , ajung si meteorologi in asta zi. Oitele lor se transforma in adevarate oracole ale vremii.
Daca azi nimeriti pe langa vreo turma de oi , iata ce aveti a face : luati una bucata cojoc de oier si o puneti in mijlocul oilor ... dupa care asteptati . Daca pe sarica se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.
Acum , eu nu stiu ce se va intampla daca se vor culca amandoua odata pe cojocul respectiv. Aici, interpretul popular a cam lasat-o in coada de peste :))) O fi vreo iarna ... alternativa ! :)
Un alt mod de prevestire a vremii ar fi daca, matinali fiind si din intamplare pe langa vreo stana, veti urmari care oaie e la fel de matinala : aia alba sau aia neagra . Si mai ales incotro o apuca ea, asa ca oaia, de dimineata. Daca-i alba si pleaca spre sud (deci trebuie sa aveti busola neaparat la voi) , iarna va fi grea, daca-i neagra si pleaca spre nord, iarna va fi usoara. Got it ?! Hai ca nu-i greu deloc sa fii meteorolog !
Daca treaba asta cu mioarele nu va este la indemana, puteti oricand sa va zgaiti la cer noaptea. Zicese ca daca cerul este acoperit de nori in noaptea Sfantului Dumitru, va veni o iarna friguroasa. Daca in schimb cerul este senin, iarna va fi si ea la fel.
Se spune totodata ca ploaia in ziua sfantului Dumitru prefigureaza o iarna grea si nabadaioasa. La noi n-a plouat pana acum, asa ca ... eu zic ca-i de bine !
Se mai zice , atentie cei cu imprumuturi si alte asemenea, ca ziua Sfantului Dumitru este perceputa ca ziua Soroacelor.
Este bine, chiar recomandat, ca ziua asta sa nu te prinda cu datorii si imprumuturi neachitate ori altfel risti sa le platesti indoit.
Maaaaai, eu cred ca bancile d'aia au comisioane si dobanzi si alte asemenea mai mari pe an ce trece. Normal ca sarmanii debitori platesc indoit din an in an daca-i prinde Sfantul Dumitru cu datorii pe la banci ! Ptiu ... ia uite, domnule !
Cica astazi e bine sa ne invoim, sa ne tocmim ca acum este momentul si ca este cu noroc. Deeeci ... dati fuga la banci, pe unde aveti imprumuturi poate va ajuta cu ceva :)))))
Uite de aceea imi plac mie datinile, traditiile si obiceiurile la romani ! Sunt frumoase, ingenioase si umoristice.
La multi ani Dumitre !
joi, 25 octombrie 2012
Nu rupeti vraja
E luna lui octombrie cel Brumarel, insa de bruma nici nu poate fi vorba. Vremea se pare ca tine cu cocheta vara tarzie. Toamna este atarnata in cui in calendar.
V-ar duce ceva cu gandul la Craciun ? Nu? Atunci ia duceti-va voi in ... supermaket-uri , spre exemplu in Kaufland. Eu fusei .
M-am trezit in raionul de dulciuri printre bomboane de pom, turta dulce cu Mos Craciun si ciocolata om de zapada. Si mai departe ... la raionul de iarna cu ornamente, brazi artificiali, globulete si instalatii multicolore.
Ma uit la data din calendar ... nu , nu ma insel , e octombrie, e luni. Mai sunt doua luni pana la Craciun !
Toate acestea mi se par nefiresti, ne la locul lor. Daca ne obisnuim de acum cu atmosfera sarbatorilor, cum vom mai simti spiritul lor atunci cand le va veni sorocul ?!
Comercializarea excesiva ne secatuieste, ne perverteste moral si spiritual, ne fura placerile simple si naturale, ne face roboti.
Dati-mi asteptarea inapoi ... dati-mi suspansul acela al sentimentului ca ceva frumos se apropie, fara insa a-mi deslusi misterul. Lasati-ma sa ma bucur abia atunci, din plin si complet de frenezia revelarii miracolului.
Nu rupeti vraja !
FEISBUC
Aseara am fost la o piesa de teatru, o comedie spumoasa scrisa de una dintre buzoiencele mele, Diana Iarca, actualmente actrita la teatrul Nottara.
Protagoniste :
Diana Iarca=“Mioara”
Laura Anghel="Ioana"
Ioana Calotă=“Mihaela”
Marina Neagu=“Gabita”
Scenariul :
Patru prietene total diferite au un singur lucru in comun si anume Facebook-ul.
Mioara este prostuta, mereu indragostita.
Ioana este corporatista si desteapta grupului si probabil cea mai realista dintre toate.
Mihaela este libertina, mereu in cautarea dragostei cu trubaduri de pe alte meleaguri.
Gabita este naiva, fara cont pe Facebook si singura implicata intr-o relatie reala si stabila cu un barbat.
Patru tipologii diferite ale unor femei care in naivitatea lor amoroasa incearca sa-si gaseasca marea dragoste prin intermediul celebrei retele de socializare, trecand printr-o serie de intamplari care mai de care mai hazlii si mai penibile.
Inspirat din fapte reale si tratand un subiect atat de actual, spectacolul "Feisbuc" este o prezentare pestrita si umoristica a modului in care retelele de socializare ne acapareaza viata, cum pot lega sau destrama prietenii, cum un Like sau un Poke poate da o alta turnura lucrurilor.
Am urmarit captivata piesa, am ras mult, am fost impresionata. Mi-a placut !
Recomandarea mea : mergeti sa o vedeti, nu veti regreta nicio secunda !
„Câţi dintre noi nu au lista plină de prieteni necunoscuţi sau câţi nu au încercat să-şi găsească marea dragoste pe Facebook? Plecând de la aceste întrebări şi de la nişte fapte reale am realizat un monolog care ulterior s-a transformat în spectacolul ”, spune Diana Iarca despre propria compozitie .
Trailer ... spectacolul vietii
Stiti de ce imi plac mie garile ?
Pentru ca tot timpul ai impresia ca o iei de la capat, ca si cum destinatia e mai mult decat o localitate ... e o asteptare.
Vezi oameni care se despart pentru moment si oameni care se reunesc cu emotie. Vezi bagaje de voiaj sau de navetist. Vezi asteptari, plictis, iubire, nepasare, zambete si tristeti.
Spectacolul vietii isi prezinta trailer-ul in orice gara !
marți, 23 octombrie 2012
Se retrage ?!
Cica James Blunt se retrage !
A se intelege ca se retrage din lumea muzicala !
Ei, da?! Ce tragic !
Recunoscut pentru faimoasa melodie "You're Beautiful" (care m-a enervat pe mine la culme) , cu care James Blunt a devenit celebru în 2005, urmatorul single arhicunoscut a fost "Goodbye My Lover", inclus pe albumul "Back to Bedlam" (alt motiv sa inchid sursa de audio ori de cate ori se pornea asta cante).
Nu prea s-a mai auzit de el de la lansarea in 2010 a albumului "Some Kind Of Trouble" , sau cel putin eu n-am mai auzit nimic.
Lasand la o parte dezaprobarea mea cu privire la stilul muzical al lui Blunt (pentru ca nu-i asa, gusturile nu se discuta), trebuie sa recunosc ca il simpatizez pe James ca om. Adica, a inteles ca lumea artistica il acapareaza excesiv si ca are nevoie sa se dedice mai mult vietii personale. De aici si decizia de retragere.
Pai si de ce nu s-ar retrage in glorie ?! Omul a castigat in scurt timp de la debutul sau artistic mai mult decat castiga unii artisti in ani buni de munca.
Are in palmares două trofee Brit, unul pentru cel mai bun artist britanic, iar celălalt, pentru cel mai bun material pop, alte două premii Ivor Novello, precum şi alte cinci nominalizări la Grammy Awards, în 2006. In 2007 primeste premiul Grammy la categoria "cea mai bună interpretare masculină" pentru cântecul "You're Beautiful".
A facut un turneu mondial si chiar a susţinut un concert la Sala Polivalentă din Bucuresti în 2009.
Asadar, James Blunt ti-ai meritat renumele pe scena internationala a muzicii, iar decizia pe care ai avut curajul sa o iei acum este chiar salutara ! Poate vei reveni vreodata cu un nou single care sa bulverseze clasamentele radiourilor din toata lumea. We are waiting.
luni, 22 octombrie 2012
Miner urban !
Stiu ... e un topic deja discutat si rasdiscutat, dar nu ma pot abtine . Trebuie sa relatez , nu cu prea mult lux de amanunte, ca nu-i cazul, dar ...
Asadar, la semafor ... masini in dreapta, masini in fata, masini in spate ... oprite normal ca d'aia e semafor.
In spate, un domn la volan. Ma uit absenta in oglinda , din instinct. Domnul ... foreaza nazal cautand, probabil, minereurile de la Rosia Montana.
Stam la semafor in continuare ... incepem sa ne miscam. Ne miscam greu, pun frana, mai stam o tura!
Deja mi-e frica, domnul nu numai ca e foarte preocupat de sapaturile sale atat dreptace cat si stangace, dar nici nu-i atent ... poate se opreste in fundul meu (al masinii desigur, ca al meu e pe scaun). Si ... toate ca toate, dar cu sapaliga introdusa adand in foraj, o busitura i-ar cauza grave probleme la nivelul piramidei nazale !!!
Ma uit timorata in oglinda ... s-o opri au ba ?! Doaaaaamneeeee ... o mica rugaciune e spusa pe repede inainte ca sa apuce sa ajunga unde trebuie inainte de dezastru.
Uffffff ... se opresteeeeeeee ! Yeeeey isi intrerupe si activitatea miniera. Slava Domnului. Cineva acolo sus chiar asculta tot. :)))
Sunt prima la semafor, se face verde ... plec in tromba ... minerul face la stanga ... Dumnezeu exista !
Nebuneala sau pur si simplu copilareala ?
Am ramas uitandu-ma la desene animate ! Da , dar maraton nu gluma. Adica vreo cateva ore la rand : Frumoasa si Bestia, Cenusareasa, Lacul Lebedelor, Mica Sirena, Pocahontas, Cartea Junglei etc. etc. etc.
Ce-am patit ? ... aaaa ... nimic special ... numai ca m-am cam saturat de realitate si m-am abandonat copilariei cu un castron de floricele in brate, un vin bun alaturi (da, mai, ca doar nu-s complet dusa, unele lucruri le fac in mod matur :)) ) si cu papuceii de casa cu Mickey Mouse la picioare.
Cateodata ma surprind pe mine insami de cat de bine ma simt atunci cand vad un episod din Tom si Jerry sau Donald Duck. E un soi de copilareala d'aia inocenta si o stare de bine primordiala. Hai na, c-am zis-o in stil mare, dar asa simt :)))
Si atunci ma bucur ca iata copilul din mine nu s-a maturizat, ca undeva acolo in interior lumea asta nebuna nu si-a facut loc , nu si-a intins tentaculele distructive pana la a sufoca si sugruma inocenta.
Daca asta-i nebuneala, atunci prefer acest soi de anormalitate puerila, dar eu cred ca multi dintre voi ati trait stari din astea copilaresti si chiar ati facut lucruri puerile. Nu v-a dat asta o stare de bine inexplicabila ?
Pai DA ! :))))))
joi, 18 octombrie 2012
Finantare UE si Impactul fondurilor europene în România
Fonduri europene, cofinantare, proiecte, documentatie, raportari, sume eligibile si decontari.
Toate acestea suna pretentios, iar pentru cei care nu au avut de a face cu mecanismul ce implica fondurile europene, acesta pare un subiect arid, dezbatut mai ales in publicatii financiare, economice si de specialitate.
Cu toate acestea, problema absorbtiei fondurilor europene este una de interes comun, care ne afecteaza pe toti deopotriva.
De ce? Pai haideti sa vedem ce inseamna de fapt finantarea europeana, cu referire stricta la Programele operaţionale sectoriale şi regionale . Asadar, iata mai jos programele care se deruleaza in Romania, cu link direct catre acestea pentru a intelege mai bine, chiar din sursa oficiala , fiecare cu ce anume se mananca (asta asa folosind un limbaj mai putin academic) .
In doua dintre aceste programe operationale am fost implicata direct in cadrul companiei pentru care lucrez ( asa incat ma pot lauda ca vorbesc in cunostinta de cauza), motiv pentru care le voi prezenta pur subiectiv pe acestea doua. :)))
Am inceput initial cu POSDRU. In cadrul acestui program am lucrat efectiv la doua proiecte cu finantare europeana avand ca obiect pregatirea profesionala a angajatilor , calificarea fortei de munca si instruirea continua.
Am continuat apoi cu alte doua proiecte in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice.
Experienta a fost unica, iar dupa primul proiect m-am luat efectiv cu mainile de cap si m-am bucurat ca s-a terminat cu bine. :))) "Previzibil" veti spune, nu? Apai, da ! Si vorbesc aici de POSDRU, caci in celalalt program lucrurile au fost mai simple.
Revenind la problema cu mainile si capul, in primul rand, echipa a fost mai mult decat coplesita de totalitatea hartiilor care trebuiau intocmite, incepand de la faza de realizare a proiectului, depunerea acestuia, precontractarea, contractarea si pana la raportarile lunare, trimestriale si finale. Birocratia este incredibil de mare pe acest program gestionat de Ministerul muncii. Uneori acelasi act trebuie sa se ataseze documentatiei de mai multe ori, in functie de etapa de derulare a proiectului. What's the point ? Nu-i de mirare ca nu se inghesuie multi sa acceseze aceste fonduri, iar daca ajung la faza de contractare ... la decontare e dezastru.
Oricum, pentru cine este cinstit si gestioneaza fondurile in mod corect, este de-a dreptul jignitor sa dai justificare la justificare, sa te acoperi de hartii, unele chiar inutile. Dar , cu cat ai mai multe documente, cu atat controalele nu mai au cum sa-ti gaseasca nod in papura pentru decontare. Pentru ca da, controale sunt slava Domnului cata frunza si iarba (ofiteri locali de supraveghere si control, ofiteri de control la nivel de regiune, ofiteri de control la nivel de minister etc.). Va puteti inchipui ca mi s-a refuzat o cerere de plata pentru simplul motiv ca era o virgula in plus, nu la suma ceruta cum s-ar gandi oricine :))) , ci la titlul proiectului ? Ei bine, da!
Pe de alta parte, in privinta procedurii de achizitie inca mai exista divergente in interpretarea legii intre ANRMAP (organismul de reglementare in domeniul achizitiilor publice, care de fapt este singurul care poate decide in privinta legalitatii si corectitudinii unei achizitii publice) si Managerii fondurilor europene (in speta Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si alte ministere de resort). In lupta asta, Beneficiarii sunt prinsi la mijloc si se vad nevoiti ca pentru rezolvarea concreta a problemelor lor sa obtina raspunsuri oficiale de la ANRMAP, pe care sa le prezinte apoi la MMSSF, MECMA etc. O adevarata nebunie !
Asta s-a intamplat la primul proiect derulat prin POSDRU, pentru ca la celalalt deja stiam cum stau lucrurile si nu am fost chiar atat de innebunita. Deh, experienta bat-o vina , e esentiala in unele domenii :)))
In schimb, partea buna este ca, daca totul este ok, decontarea se face la termenul stabilit contractual.
Si o alta parte buna este ... si aici revin la cum ne afecteaza pe noi toti absorbtia fondurilor europene ... ca programul ca atare a fost foarte bun atat pentru companie, cat si pentru angajatii care au particiat la instruirile si calificarile furnizate . Multi dintre angajati fie nu-si permiteau financiar sa mearga la cursuri de calificare, fie nu aveau timpul necesar pentru asta. Calificarea obtinuta acum le permite sa-si practice meseria chiar daca vor lucra in alta parte si astfel se califica forta de munca in Romania. De aici rezulta si avantajele pentru compania care a castigat finantarea europeana.
In cel de-al doilea program operational sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice-, va spuneam mai sus ca lucrurile au fost mai simple. Tot in doua proiecte am fost implicata si aici :))) Stiu, cred ca am o predilectie pentru cifra doi :)))
Dar sa revenim, dupa cum ziceam, documentatia este muuuuuult, dar muuuuult mai putina, raportarile se fac la sfarsitul fiecarei etape terminate (pot fi si la 3 luni, la 4 luni de la inceperea proiectului), lucrurile merg mai bine. Mi-a placut mai mult sa lucrez in acest program decat in celalalt.
Cu toate acestea, programul in cauza este mai costisitor din punct de vedere financiar. Daca la POSDRU, contributia beneficiarului era mica (noi am avut doar 20% din total contract), la POSCCE contributia este obligatoriu de 50%. Initial toate platile se sustin de catre beneficiar , deci 100%, Ministerul urmand a deconta 50 % dupa incheierea etapei sau a proiectului per total.
Poate acest aspect constituie una din cauzele care au dus la un grad foarte scazut de absorbtie a fondurilor europene.
Guvernul a incercat in fel si chip sa justifice sumele neutilizate din fondurile europene mentionand fie culpa potentialilor beneficiari in redactarea documentatiei, fie propriile probleme de organizare, legislative sau manageriale care au dus la o proasta promovare atat a programelor de finantare , cat si la o slaba absorbtie a fondurilor europene. Pentru cei interesati de "justificarile" guvernantilor, aveti aici un link direct catre evaluarea facuta pentru anii 2007-2012 : http://www.eufinantare.info/Documente/Exec-Sum-evaluare-CSNR%20_2.pdf
Gradul de absorbtie al fondurilor europene se poate urmari in mod oficial pe site-ul www.eufinantare.info, iar la 30.09.2012 situatia nu a fost prea roz din acest punct de vedere, doar 30, 40% din fondurile alocate fiind in mod concret utilizate : http://eufinantare.info/Documente/Anexa_1-30_septembrie_2012_cu_DLC_trimise_la_CE_si_plati_CE.pdf
Programele operationale sectoriale au , momentan doar pe hartie, teluri ambitioase gen combaterea somajului, crearea de noi locuri de munca, dezvoltarea IMM-urilor etc.
Este pacat ca aceste scopuri nu pot fi atinse , nu din cauza UE, cum unii sceptici ar putea crede, ci din cauze exclusiv neaose romanesti gen birocratie cat cuprinde, functionari ai statului care sunt fie prea putin pregatiti in domeniul asta, fie sunt pur si simplu incompetenti, unii beneficiari care sustrag fonduri in mod fraudulos etc. Si mai este pacat pentru ca aceste fonduri se dau de UE gratuit, adica nu trebuie rambursate, iar noi nu vrem, nu putem sau suntem total dezinteresati in a profita de gratuitati.
Ma bucur ca Reprezentanta CE a deschis in Romania concursul "Blogger European" , pentru ca astfel se pot trage niste semnale de alarma in privinta problemelor ivite in cadrul programelor de finantare si se pot avanseaza si niste idei originale, dar pertinente si viabile pentru solutionarea acestora.
Eu, dupa ce am citit despre acest concurs pe Blogal Initiative, m-am hotarat sa impartasesc experientele mele in ale accesarii fondurilor europene si iata-ma scriind acest articol ”Pentru concursul Blogger European”, al carui regulament integral poate fi accesat aici: http://ec.europa.eu/romania/focus/images/blogger_european_-_regulament_2012.pdf;
Abonați-vă la:
Postări (Atom)