Mare Sarbatoare azi si la fel si maine : Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Pe langa semnificatiile religioase ale celor doua zile, despre care puteti afla aici http://www.crestinortodox.ro/diverse/doi-sfinti-numele-dimitrie-97158.html , se pastreaza inca datini si obiceiuri laice, cu semnificatii aparte, prin care se reda simbolic inceputul oficial al anotimpului rece si se fac prognoze privind starea vremii.
Daca nu stiati , in ajunul sarbatorii, adicatelea aseara, ar fi trebuit sa aprindeti focuri peste care sa sariti pentru a fi sanatosi si feriti de cele rele in anul care va veni. Obiceiul acesta numit si "Focul lui Sumedru" inca se mai tine mai ales in partile Argesului si ale Olteniei.
Focul are rol purificator şi regenerator, iar dupa ardere cenusa este luata si presarata in gradini si livezi pentru a le fertiliza si a primi puterea de a rodi. N-ati facut asta nu-i asa ? Ei, lasati ca tot vor rodi daca le ingrijiti cum trebuie :P
Se zice de asemenea, ca Sf. Dimitrie este ocrotitorul pastorilor !
Ia auzi aici, mai nenea Becali ! Cica in aceasta zi se fac socotelile si se sfarsesc invoielile facute in primavara intre stapanii oilor si ciobani, vorba zicalei "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".
Tot pastorii astia, bata-i vina , ajung si meteorologi in asta zi. Oitele lor se transforma in adevarate oracole ale vremii.
Daca azi nimeriti pe langa vreo turma de oi , iata ce aveti a face : luati una bucata cojoc de oier si o puneti in mijlocul oilor ... dupa care asteptati . Daca pe sarica se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.
Acum , eu nu stiu ce se va intampla daca se vor culca amandoua odata pe cojocul respectiv. Aici, interpretul popular a cam lasat-o in coada de peste :))) O fi vreo iarna ... alternativa ! :)
Un alt mod de prevestire a vremii ar fi daca, matinali fiind si din intamplare pe langa vreo stana, veti urmari care oaie e la fel de matinala : aia alba sau aia neagra . Si mai ales incotro o apuca ea, asa ca oaia, de dimineata. Daca-i alba si pleaca spre sud (deci trebuie sa aveti busola neaparat la voi) , iarna va fi grea, daca-i neagra si pleaca spre nord, iarna va fi usoara. Got it ?! Hai ca nu-i greu deloc sa fii meteorolog !
Daca treaba asta cu mioarele nu va este la indemana, puteti oricand sa va zgaiti la cer noaptea. Zicese ca daca cerul este acoperit de nori in noaptea Sfantului Dumitru, va veni o iarna friguroasa. Daca in schimb cerul este senin, iarna va fi si ea la fel.
Se spune totodata ca ploaia in ziua sfantului Dumitru prefigureaza o iarna grea si nabadaioasa. La noi n-a plouat pana acum, asa ca ... eu zic ca-i de bine !
Se mai zice , atentie cei cu imprumuturi si alte asemenea, ca ziua Sfantului Dumitru este perceputa ca ziua Soroacelor.
Este bine, chiar recomandat, ca ziua asta sa nu te prinda cu datorii si imprumuturi neachitate ori altfel risti sa le platesti indoit.
Maaaaai, eu cred ca bancile d'aia au comisioane si dobanzi si alte asemenea mai mari pe an ce trece. Normal ca sarmanii debitori platesc indoit din an in an daca-i prinde Sfantul Dumitru cu datorii pe la banci ! Ptiu ... ia uite, domnule !
Cica astazi e bine sa ne invoim, sa ne tocmim ca acum este momentul si ca este cu noroc. Deeeci ... dati fuga la banci, pe unde aveti imprumuturi poate va ajuta cu ceva :)))))
Uite de aceea imi plac mie datinile, traditiile si obiceiurile la romani ! Sunt frumoase, ingenioase si umoristice.
La multi ani Dumitre !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)