Fonduri europene, cofinantare, proiecte, documentatie, raportari, sume eligibile si decontari.
Toate acestea suna pretentios, iar pentru cei care nu au avut de a face cu mecanismul ce implica fondurile europene, acesta pare un subiect arid, dezbatut mai ales in publicatii financiare, economice si de specialitate.
Cu toate acestea, problema absorbtiei fondurilor europene este una de interes comun, care ne afecteaza pe toti deopotriva.
De ce? Pai haideti sa vedem ce inseamna de fapt finantarea europeana, cu referire stricta la Programele operaţionale sectoriale şi regionale . Asadar, iata mai jos programele care se deruleaza in Romania, cu link direct catre acestea pentru a intelege mai bine, chiar din sursa oficiala , fiecare cu ce anume se mananca (asta asa folosind un limbaj mai putin academic) .
In doua dintre aceste programe operationale am fost implicata direct in cadrul companiei pentru care lucrez ( asa incat ma pot lauda ca vorbesc in cunostinta de cauza), motiv pentru care le voi prezenta pur subiectiv pe acestea doua. :)))
Am inceput initial cu POSDRU. In cadrul acestui program am lucrat efectiv la doua proiecte cu finantare europeana avand ca obiect pregatirea profesionala a angajatilor , calificarea fortei de munca si instruirea continua.
Am continuat apoi cu alte doua proiecte in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice.
Experienta a fost unica, iar dupa primul proiect m-am luat efectiv cu mainile de cap si m-am bucurat ca s-a terminat cu bine. :))) "Previzibil" veti spune, nu? Apai, da ! Si vorbesc aici de POSDRU, caci in celalalt program lucrurile au fost mai simple.
Revenind la problema cu mainile si capul, in primul rand, echipa a fost mai mult decat coplesita de totalitatea hartiilor care trebuiau intocmite, incepand de la faza de realizare a proiectului, depunerea acestuia, precontractarea, contractarea si pana la raportarile lunare, trimestriale si finale. Birocratia este incredibil de mare pe acest program gestionat de Ministerul muncii. Uneori acelasi act trebuie sa se ataseze documentatiei de mai multe ori, in functie de etapa de derulare a proiectului. What's the point ? Nu-i de mirare ca nu se inghesuie multi sa acceseze aceste fonduri, iar daca ajung la faza de contractare ... la decontare e dezastru.
Oricum, pentru cine este cinstit si gestioneaza fondurile in mod corect, este de-a dreptul jignitor sa dai justificare la justificare, sa te acoperi de hartii, unele chiar inutile. Dar , cu cat ai mai multe documente, cu atat controalele nu mai au cum sa-ti gaseasca nod in papura pentru decontare. Pentru ca da, controale sunt slava Domnului cata frunza si iarba (ofiteri locali de supraveghere si control, ofiteri de control la nivel de regiune, ofiteri de control la nivel de minister etc.). Va puteti inchipui ca mi s-a refuzat o cerere de plata pentru simplul motiv ca era o virgula in plus, nu la suma ceruta cum s-ar gandi oricine :))) , ci la titlul proiectului ? Ei bine, da!
Pe de alta parte, in privinta procedurii de achizitie inca mai exista divergente in interpretarea legii intre ANRMAP (organismul de reglementare in domeniul achizitiilor publice, care de fapt este singurul care poate decide in privinta legalitatii si corectitudinii unei achizitii publice) si Managerii fondurilor europene (in speta Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si alte ministere de resort). In lupta asta, Beneficiarii sunt prinsi la mijloc si se vad nevoiti ca pentru rezolvarea concreta a problemelor lor sa obtina raspunsuri oficiale de la ANRMAP, pe care sa le prezinte apoi la MMSSF, MECMA etc. O adevarata nebunie !
Asta s-a intamplat la primul proiect derulat prin POSDRU, pentru ca la celalalt deja stiam cum stau lucrurile si nu am fost chiar atat de innebunita. Deh, experienta bat-o vina , e esentiala in unele domenii :)))
In schimb, partea buna este ca, daca totul este ok, decontarea se face la termenul stabilit contractual.
Si o alta parte buna este ... si aici revin la cum ne afecteaza pe noi toti absorbtia fondurilor europene ... ca programul ca atare a fost foarte bun atat pentru companie, cat si pentru angajatii care au particiat la instruirile si calificarile furnizate . Multi dintre angajati fie nu-si permiteau financiar sa mearga la cursuri de calificare, fie nu aveau timpul necesar pentru asta. Calificarea obtinuta acum le permite sa-si practice meseria chiar daca vor lucra in alta parte si astfel se califica forta de munca in Romania. De aici rezulta si avantajele pentru compania care a castigat finantarea europeana.
In cel de-al doilea program operational sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice-, va spuneam mai sus ca lucrurile au fost mai simple. Tot in doua proiecte am fost implicata si aici :))) Stiu, cred ca am o predilectie pentru cifra doi :)))
Dar sa revenim, dupa cum ziceam, documentatia este muuuuuult, dar muuuuult mai putina, raportarile se fac la sfarsitul fiecarei etape terminate (pot fi si la 3 luni, la 4 luni de la inceperea proiectului), lucrurile merg mai bine. Mi-a placut mai mult sa lucrez in acest program decat in celalalt.
Cu toate acestea, programul in cauza este mai costisitor din punct de vedere financiar. Daca la POSDRU, contributia beneficiarului era mica (noi am avut doar 20% din total contract), la POSCCE contributia este obligatoriu de 50%. Initial toate platile se sustin de catre beneficiar , deci 100%, Ministerul urmand a deconta 50 % dupa incheierea etapei sau a proiectului per total.
Poate acest aspect constituie una din cauzele care au dus la un grad foarte scazut de absorbtie a fondurilor europene.
Guvernul a incercat in fel si chip sa justifice sumele neutilizate din fondurile europene mentionand fie culpa potentialilor beneficiari in redactarea documentatiei, fie propriile probleme de organizare, legislative sau manageriale care au dus la o proasta promovare atat a programelor de finantare , cat si la o slaba absorbtie a fondurilor europene. Pentru cei interesati de "justificarile" guvernantilor, aveti aici un link direct catre evaluarea facuta pentru anii 2007-2012 : http://www.eufinantare.info/Documente/Exec-Sum-evaluare-CSNR%20_2.pdf
Programele operationale sectoriale au , momentan doar pe hartie, teluri ambitioase gen combaterea somajului, crearea de noi locuri de munca, dezvoltarea IMM-urilor etc.
Este pacat ca aceste scopuri nu pot fi atinse , nu din cauza UE, cum unii sceptici ar putea crede, ci din cauze exclusiv neaose romanesti gen birocratie cat cuprinde, functionari ai statului care sunt fie prea putin pregatiti in domeniul asta, fie sunt pur si simplu incompetenti, unii beneficiari care sustrag fonduri in mod fraudulos etc. Si mai este pacat pentru ca aceste fonduri se dau de UE gratuit, adica nu trebuie rambursate, iar noi nu vrem, nu putem sau suntem total dezinteresati in a profita de gratuitati.
Ma bucur ca Reprezentanta CE a deschis in Romania concursul "Blogger European" , pentru ca astfel se pot trage niste semnale de alarma in privinta problemelor ivite in cadrul programelor de finantare si se pot avanseaza si niste idei originale, dar pertinente si viabile pentru solutionarea acestora.