luni, 8 octombrie 2012

Depre oameni si melci

       Am vazut si eu "Despre oameni si melci".
       Filmul, profund si dureros de romanesc, surprinde cu fidelitate spiritul muncitorului roman din perioada post-decembrista, decorurile atat de familiare ale unei societati inca marcate de modul de viata de dinainte (carpete pe pereti, pereti care la randul lor erau "marcati" cu tapet din var, celebrul mileu de pe televizor si de peste tot pe mobila etc.), seful cel cu doua fete format in perioada comunista si care nu se poate debarasa de "invataturile" obtinute in trecut si nici de practica spagii si a influentei exercitate la o discutie "amicala" intr-un bar, clasa muncitoare care, pe principiul mineriadelor , cand i se refuza ceva se revolta la superlativ, animalic si distrugator.

       In contrabalanta sunt puse insa aspectele pozitive, ingeniozitatea, umorul, determinarea romanului atunci cand urmareste un anumit tel, lupta pentru salvarea fabricii si a supravieturii propriei familii, compromisul si umilinta, reconfigurarea si mersul "tot inainte" .

       Filmul surprinde si trairile, remuscarile si restructurarea sufleteasca a personajului principal, liderul de sindicat, care , in urma propriilor actiuni afla adevaruri esentiale despre sine si despre cei apropiati lui.

       Filmul, cu un umor caracteristic si tipic romanesc, are momente de comedie spumoasa, dar per total nu este un film memorabil, nu este un film magistral. Este un film lejer, un film fara prea mari pretentii, dar care merita vazut, cel putin pentru ca este un film al cinematografiei romanesti, care incet-incet incepe sa se faca remarcata din ce in ce mai mult, mai ales pe plan international.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)