marți, 29 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 3 - Istanbul Hoşgeldiniz (I)

     Desigur 2012 a fost un an al calatoriilor si cum altfel s-ar fi putut incheia daca nu in acelasi fel :))) Astfel, sfarsitul lui noiembrie m-a gasit la Istanbul, in conditiile in care mai inainte participasem la un concurs de pe BlogalInitiative.ro Nu, nu am castigat concursul respectiv (au fost altii mai buni ca mine :) ), dar asa dupa cum se zice ... cand se inchide o usa undeva, altundeva se deschide o fereastra.

Asadar ... Istanbul Hoşgeldiniz - prima parte


     
      Prima impresie ... de aici am adoptat noi stilul cladirilor multicolore, fara o arhitectura aparte ? :))))

       A doua impresie ... oamenii iti sar in ajutor dezinteresat, sunt amabili, mandri si chiar daca nu stiu engleza reusesti sa te intelegi cu ei .

       A treia impresie ... reteaua lor de metrou si tramvai este ... excelenta !!!!! Indrumari in limba turca si engleza, de obicei mijloacele de transport in comun te duc unde vrei sa ajungi fara sa schimbi prea des liniile (asta e de apreciat avand in vedere ca orasul este imens).

      A patra impresie ... hotelul e OK. :)))

     Astea au fost in ordine, primele impresii dupa iesirea din aeroportul Ataturk si cazarea la Hotelul Best Amber din Cartierul Sultanahmet din Orasul vechi.

      Asa cum aveam sa constat in scurta mea sedere la Istanbul (doar 4 zile), vechea cetate a Constantinopolului este astazi un furnicar de oameni, masini, cultura si civilizatie diversa, modernism si traditionalism convietuind impreuna, Marea Marmara, stramtoarea Bosfor, Marea Neagra, Europa si Asia laolalta, desfaturi culinare si oameni care trec dincolo de barierele lingvistice, culturale si de civilizatie.

       Istanbulul ajungi sa il intelegi si sa-l iubesti doar dupa ce te-ai obisnuit cu agitatia, dupa ce ai trecut dincolo de primele impresii, dupa ce ai patruns spiritul locului si chiar daca nu te identifici cu el, iti da acel sentiment ca dincolo de suprafata este ceva mai mult, ceva mai profund, ceva aparte.
        Asa mi s-a intamplat mie cu Istanbulul ... am ajuns sa-l inteleg si sa-l apreciez abia cand a trebuit sa plec, lasandu-ma cu acel sentiment al lucrului neterminat, acea dorinta de a reveni pentru a avea parte de mai mult, mai intens, mai profund.

        Despre Istanbul va voi vorbi in mai multe postari, pentru ca orasul asta este greu de cuprins in cuvinte putine si este si mai greu sa-l vaduvesti de o descriere asa cum trebuie.

           Primul lucru pe care l-am simtit cand am ajuns in Sultanahmet (zona unde era hotelul nostru) a fost aerul ... incarcat de miresmele specifice ale mancarurilor turcesti, ale mirodeniilor locale, ca si cum intregul cartier ar fi fost o imensa bucatarie traditionala. Sau poate doar am ajuns noi la ora mesei ! :)))

         Te obisnuiesti repede cu aerul, cu miresmele, cu stradutele inguste si alambicate care urca sau coboara de iti iau rasuflarea in ambele situatii:))) Inveti repede care sunt scurtaturile si care sunt magazinele cele mai interesante. Inveti repede ca daca ceri ajutorul cuiva, ti-l va da negresit si dezinteresat. Inveti repede ca ideile preconcepute pe care le-ai avut fata de turci,  de fapt doar asta sunt ... niste idei preconcepute si ca oamenii ajungi sa ii cunosti doar daca interactionezi cu ei. Inveti repede ca pentru comercianti nu exista cuvantul "nu" in vocabular, nu-l inteleg si te vor bate la cap pana vei cumpara ceva de la ei :)))) . Vei intelege repede ca Istanbulul este minunat ziua, insa este magnific noaptea.

        Daca doriti sa vedeti minunatiile Istanbulului, ar fi de preferat sa va cazati undeva in orasul vechi, unde majoritatea hotelurilor sunt la o aruncatura de bat de obiectivele turistice importante .
        De constatat ca cele mai importante obiective sunt concentrate in cartierul Sultanahmet de-a lungul liniei de tramvai T4, asa incat vizitarea acestora nu implica prea mult mers pe jos de la unul la altul.  

      Primul gand cand am ajuns in Istanbul a fost ca vreau sa vad neaparat Hagia Sofia, iar asteptarile mele nu au fost deloc inselate.

     Hagia Sofia si Moscheea Albastra , asezate frumos fata in fata in Piata Sultanahmet sunt cele mai cunoscute simboluri ale Istanbulului . 

       Hagia Sophia, una din cele mai grandioase cladiri din istorie, a fost ridicata in anul 360 de catre Imparatul Constantin, fiind cea mai mare si importanta biserica ortodoxa a Constantinopolului si sediul Patriarhului Constantinopolului. Caderea sa in mainile turcilor in 1453 a culminat cu caderea Constantinopolului si a transformarii acestui centru si leagan al crestinatatii intr-un teritoriu musulman si a transformarii frumoasei catedrale crestine intr-o  moschee. Din 1935, Hagia Sophia devine muzeu deschis publicului larg. 

      Moscheea Albastra a fost construita intre anii 1601-1616 din ordinul sultanului Ahmet I, pentru a concura si chiar a intrece in maretie frumusetea impozantei Hagia Sophia.  Numele sau provine de la gresia albastra care o impodobeste pe interior. Sincer, monumentul este grandios, cu cele sase minarete ale sale si o curte interioara spatioasa, insa nu este atat de impresionant ca Hagia Sophia, nu emana acel sentiment de splendoare pe care il ai cand pasesti in vechea biserica crestina.

      Tot in piata Sultanahmet nu ratati fantana imparatului german Wilhelm al II-lea. De fapt nici nu aveti cum, pentru ca ea se afla langa Hagia Sophia. Aceasta fantana a fost inaugurata in 1901 in onoarea celei de a doua vizite a printului la Constantinopol.
    
      De remarcat ca la muzee , contra cost bineinteles, puteti inchiria un dispozitiv cu casti in care veti putea auzi istoria locurilor pe care le vizitati, este daca vreti un fel de ghid in sistem informatic :)

        Cat suneti in Sultanahmet, o mare, dar maaaaare ispita vor fi castanele coapte. Veti ceda in mod sigur propriilor placeri, imbiati de mirosul inconfundabil si de faptul ca sigur va va lasa gura apa. Nu puteti refuza o asa placere, este ? :))))

       Cand treci pe langa Moscheea Albastra este imposibil sa nu observi doua coloane impunatoare intr-o piata mare.  Marturisesc ca nu am stiut initial despre ce este vorba. Apoi am aflat cu stupoare ca sunt pe locul fostului HIPODROM construit de imparatul roman Septimiu Sever si adus la rang de arena cu 100.000 de locuri de catre imparatul Constantin al II-lea. 

 
         



Din grandioasa arena nu au mai ramas in prezent decat Obeliscul Egiptean, Coloana Serpuita si Coloana lui Constantin al VII-lea. Aceasta din urma se afla nu in piata hipodromului de langa Moscheea Albastra, ci pe bulevardul tramvaiului T4 in apropiere de mormantul lui Baiazid al II-lea. Legenda spune ca in interiorul acestui turn au fost ingropate bucati din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.






          Este de preferat sa luati la pas bulevardul de la statia de tramvai Beyazid si pana la podul Galata. Nu numai ca veti vedea toate obiectivele turistice din zona, insa veti vedea si toate magazinele, restaurantele, cofetariile care sunt cata frunza si iarba, cu vitrine incarcate de marfuri, de bunatati apetisante si mancaruri la vedere. Dulciurile din abundenta va fac cu ochiul, astfel incat in mod sigur nu va veti refuza placerea de a savura o baclava , un rahat cu fistic sau o sarailie. Daca sunt recunoscuti pentru ceva anume in ale gastronomiei, turcii sunt recunoscuti pentru dulciurile lor. Sincer, ma mir ca nu m-am ingrasat cat am stat la Istanbul :))))

Dar despre asta, in episodul viitor :))))

  



    

luni, 21 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 2 - Shalom Israel (ultima parte)

Shalom Israel - ultima parte

         Si iata ca am ajuns si la ultima parte a relatarilor mele despre Israel. Astazi va voi spune putin despre cazare, Marea Galileii, Marea Moarta, diamante si locuri de rugaciune.

          Asadar, in privinta cazarii pot sa va spun ca am avut parte de hoteluri exceptionale.
Primul hotel in care am stat a fost Nazareth Plaza.

Nazareth Plaza asigura toate facilitatile dintr-un hotel de patru stele (inclusiv televizor, internet, mic dejun etc.) In toate hotelurile in care am stat, era cel putin un post romanesc difuzat la televizor, asa incat puteti fi la curent cu ceea ce se intampla in tara (daca sunteti interesati de acest lucru, desigur).

            Nazareth-ul este un oras mare, impartit in Nazareth-ul de sus (gestionat si locuit de evrei, fiind din acest punct de vedere foarte bine intretinut si modern) si Nazareth-ul de jos (gestionat si locuit preponderent de musulmani, mai putin dezvoltat si nu la fel de atragator).
            Intr-o noapte din cele doua petrecute in Nazareth, am putut vedea trasoarele luminoase de la focurile de arma trase de musulmanii din Nazareth-ul de jos, pentru ca si atunci cand se bucura sau serbeaza ceva, trasul cu arma in aer este o distractie pentru ei  :(
            Acest lucru insa nu trebuie sa va inspaimante, nu este ceva obisnuit sau care sa ii puna in pericol pe turisti.


        Daca ajungeti la Nazareth, nu evitati sa vizitati, oricant de atei ati fi, bisericile ortodoxa si catolica ale Bunei Vestiri. Ele sunt aproape una de alta, putand merge pe jos, iar stradutele dintre ele va vor incanta prin intimitatea lor si stilul atat de inconfundabil al oraselor istorice evreiesti.  
       Pentru cei mai putin interesati de partea religioasa, cele doua edificii de cult sunt adevarate capodopere de arhitectura care merita vazute.  Pentru ceilalti, sentimentul este unic. Pe mine m-a impresionat Biserica ortodoxa a Bunei Vestiri si sentimentele care m-au coplesit acolo. :) Dar acesta era doar inceputul, asa cum aveam sa aflu pe parcursul pelerinajului meu in Israel !


    
       Cel de-al doilea hotel la care am stat a fost Sheperds' Hotel in Bethleem. Mie personal acest hotel mi-a placut foarte mult. Camera in care am stat avea un aer baroc si dispunea, ca si in Nazareth, de toate facilitatile. Hotelul acesta mie mi-a ramas la suflet. Este de mentionat ca la capitolul curatenie si igiena totul este de nota 10+ la cele doua hoteluri de pana acum.
      
            Bethleem-ul este situat in regiunea aflata sub autoritate palestiniana, la aproximativ 10 km de Ierusalim. Bethleem-ul este inconjurat pe trei parti de un zid care delimiteaza autoritatea palestiniana de partea israeliana.  Cand se intra in regiunea palestiniana, se trece pe un punct de control, un fel de vama interna. Nu trebuie sa va intimideze, numai ca este posibil ca cei care sunt de paza sa urce in autocar (daca sunteti cu autocarul ) si sa ceara unele documente.  Este cat se poate de posibil ca acest lucru sa nu se intample deloc. Pe noi nici macar nu ne-au oprit :)
          Este de remarcat faptul ca romanii sunt foarte bine vazuti pretutindeni in Israel si pe teritoriile aflate sub autoritate palestiniana, fapt cu care ar trebui sa ne mandrim , dar care ne si impune sa ne ridicam la nivelul increderii pe care ei ne-o acorda. Asadar, sa nu dati cu bata in balta cat sunteti p'acolo ! :)


     La Bethleem mergeti sa vedeti locul nasterii Mantuitorului, pe care s-a inaltat Biserica Nasterii Mantuitorului, datand inca din anul 326, fiind ctitorie a Imparatesei Elena. Acest edificiu face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Inca se mai pastreaza  portiuni din biserica originala. Este impresionanta !

    De asemenea, un loc de vizitat cu ochii si sufletul este si Grota Laptelui si Biserica ortodoxa cu hramul "Campul Pastorilor", singura cu acest hram din lume, ridicata pe locul unde se zice ca pastorii au fost anuntati de inger despre nasterea Mantuitorului. 
       Daca aveti posibilitatea , mergeti in Desertul Iudaic si veti descoperi o minunatie de manastire, ridicata in plina pustie, pe valea lui Iehova sau Valea Judecatii de Apoi, pe locurile unde a vietuit Sfantul Sava cel Sfintit. De mentionat ca femeile nu au voie in interiorul Manastirii, pentru ele fiind un loc special in afara acesteia.

    Odata ajunsi in Israel, nu ratati sa vizitati Ierihon-ul, care este cel mai vechi oras atestat arheologic din lume.

        Cel de-al treilea hotel in care am fost cazati a fost Jerusalem Gate Hotel.
       Nu m-a incantat la fel de mult ca si celelate doua hoteluri anterioare, insa are si el farmecul lui. Serviciile sunt ... mai putin ... ireprosabile, insa per total, e ok. Daca nimeriti aici in perioada Sabbath-ului, veti avea parte de o atmosfera total diferita de ceea ce stiti sau sunteti obisnuiti. Inainte de a intra in Sabbath, israelitii se aduna cu mic cu mare, in hotel este o adevarata vanzoleala, galagie mare, toata lumea vorbeste, copii alearga etc. Apoi ... liniste ! La iesirea din Sabbath, incep petrecerile si ai senzatia ca esti in filme (cel putin eu asa am simtit :) , mai ales cand incep sa cante cantece traditionale, probabil religioase (inca nu am invatat ebraica, nu inteleg ce spun :) ). Parca ai fi pe vremea lui Moise :)))

          Ierusalimul, centrul religios al lumii crestine, are atat de multe locuri minunate care pot fi vizitate, incat mi-ar trebui o postare intreaga dedicata numai acestui oras. De la Zidul Plangerii, la muntele Sion, Gradina Ghetsimani, Golgota, Piatra Ungerii, Sfantul Mormant, Via Dolorosa, Mormantul Maicii Domnului etc., pestera lapidarii lui Stefan ... orasul emana spiritualitate. Asa cum am spus in prima postare, trebuie strabatut la pas pentru a-i vedea adevaratele valori.

   
     







        Pe langa partea religioasa, Ierusalimul este o mare piata, cu foarte multe magazine si atractii turistice. Rezervati-va cel putin doua zile pentru Ierusalim. Nu veti regreta.

       Marea Galileii, unicul lac cu apa dulce din Israel si sursa unica de apa pentru orasele israelite se intinde in partea nord-estica a Israelului, la vest de Inaltimile Golan. Daca tot ati ajuns aici, faceti o croaziera cu barca intre Tiberias si Capernaum, calatorie ce dureaza aproximativ 40 de mine, dar care este unica si foarte frumoasa.
     Totodata aveti posibilitatea ca, in locuri special amenajate sa faceti plaja, sa va scaldati in Marea Galileii , sa mergeti cu JetSky-ul sa va bucurati de imprejurimi si de peisajul atat de special, care nu se aseamana cu nimic din ceea ce probabil ati mai vazut pana acum in realitate.
                                        
                           












           Capernaum - un mic orasel la Marea Galileii, locul unde se afla ruinele casei Sfantului Petru, ruinele Sinagogii considerata a fi una dintre cele mai vechi din lume, precum si ruinele caselor locuitorilor vechiului orasel de pe malul marii.
       Tiberias - un oras cu o istorie foarte veche , datand din secolul 2, considerat a fi unul dintre cele patru orase sfinte ale iudeilor alaturi de Ierusalim, Hebron si Safed, fiind recunoscut in istorie si pentru izvoarele sale termale. Este un important centru atat pentru pelerini, cat si pentru turistii amatori de distractie.


        Marea Moarta - situata intre Israel si Iordania, este apa cu cea mai mare salinitate din lume (280 g/litru). Legendele spun ca pe fundul acesteia s-ar afla ruinele cetatilor Sodoma si Gomora. Datorita salinitatii foarte mari, nicio vietate nu traieste in aceasta apa, insa proprietatile ei si ale namolului de aici sunt benefice pentru diverse afectiuni ale organismului. Aici puteti gasi magazine care comercializeaza produse facute din mineralele din Marea Moarta (sapunuri, creme, tratamente diverse). Preturile sunt maricele, insa daca aveti norocul puteti gasi si promotii la preturi foarte bune.


        Odata ajunsi la Marea Moarta, trebuie neaparat sa vizitati Parcul National de la Qumran, unde s-au  gasit celebrele manuscrise de la Marea Moarta, una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului 20.










    Daca nu stiati, Israelul este renumit pentru productia de diamante, fiind lider mondial in acest domeniu si controland piata de diamante din lume. Fabrica din Eilat poate fi vizitata, de fapt doar o mica parte din ea. Un ghid vorbitor de limba romana va va sta la dispozitie. Ceea ce este interesant, este ca grupurile au parte de o proiectie a unui filmulet in limba romana in care este prezentata descoperirea si dezvoltarea productiei de diamante in Israel de la origini si pana in prezent. Apoi, puteti vizita magazinul fabricii, unde cei cu buzunarele doldora de bani isi pot achizitiona un diamant la un pret destul de mare. In orice caz, merita sa iti clatesti privirea cu frumusetea diamantelor si a altor pietre pretioase expuse aici.


         Cam atat despre Israel momentan. As mai avea foarte multe de povestit, insa deja ma simt ca la Teleenciclopedia cu sintagma asta "-va urma-" sau "dar despre acest lucru, in episodul urmator" :))))
           In orice caz, Israelul mi-a facut o impresie foarte placuta, este mai mult decat ma asteptam si daca aveti ocazia si posibilitatea sa mergeti acolo, sunt convinsa ca veti simti la fel ca mine :)

miercuri, 16 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 2 - Shalom Israel (partea a doua)

      Continuam periplul meu din anul 2012 cu o a doua mare revelatie , si anume Israel.
   
      Shalom Israel - partea a doua

       Probabil va veti intreba de ce am ales sa povestesc despre Israel in mai multe postari. Pai este simplu : pentru ca am stat in Israel sapte zile, timp in care am vazut si am simtit atat de multe incat o singura postare nu mi-ar fi fost de ajuns :)

 
       Daca vreti sa ajungeti in Israel, trebuie mai intai sa va inarmati cu rabdare. Controalele sunt destul de riguroase la aeroport. Chiar si la noi , controalele le fac israelienii. Nu va impacientati, nu este nimic personal. Ganditi-va numai la situatia din tara lor si va veti da seama ca masurile de securitate sunt foarte importante, in special pentru voi, cei care calatoriti. 




 
        Este de preferat ca excursia in aceasta tara sa v-o planificati intr-o perioada care nu este foarte calduroasa . Cel mai bine este sa va alegeti sa calatoriti in Israel in lunile mai sau octombrie. Eu am fost in a doua parte din august. Cea mai mare temperatura in acel interval a fost de 39 de grade. Cam cum este pe la noi in zilele toride de vara, nu-i asa ?
         In orice caz, clima din Israel este surprinzatoare. Dupa ora 16.30 temperatura incepe sa scada simtitor, ajungand sa iti fie chiar frig la un moment dat daca stai mai mult pe afara dupa lasarea intunericului. :) In timpul zilei, daca stai la umbra (chiar si a unor ziduri, stanci, copaci etc.), este racoare si nu simti gradele ridicate din termometre. Ciudat , nu?

       Rareori ploua in Israel, iar de nins, nici nu se pune problema. Ghida mea din Bethleem ne spunea ca atat de rar ninge aici, incat atunci cand in sfarsit acest lucru se intampla, este decretat prin lege ca sa se opreasca cursurile si copii sa aiba liber, astfel incat sa se bucure de acest fenomen. :) Aceasta cu atat mai mult cu cat zapada venita din ceruri nu rezista prea mult, temperatura nescazand sub  -1 , -2 grade.


         Este bine de stiut ca in Israel se poate plati atat in Euro, cat si in dolari si chiar in lei romanesti. Da, da, nu este nicio gluma, chiar si in lei. :) Preturile sunt afisate in Euro si dolar, paritatea intre acestea fiind cam de 1:2, adica  1 euro echivaleaza cu aproximativ 2 dolari. Uneori iesi mai bine la paritate daca platesti in dolari, zic eu !
          Dolarii si leii romanesti merg mai bine in partea aflata sub autoritatea palestiniana, unde si diversele suveniruri sau diversele lucruri din magazine sunt la preturi mult mai bune. Desigur, trebuie sa fiti atenti si la calitatea lor. Pot fi asemanatoare ca design, insa total diferite calitativ. Trebuie sa fiti vigilenti in aceasta privinta. 

       Arabii din Israel, care sunt comercianti mai mici sau mai mari, va vor sufoca literalmente cu oferte, prezentarea produselor lor. Se vor tine de capul vostru, numai-numai sa cumparati ceva. Daca musai va place ceva, negociati la pret ! Sigur veti obtine chilipiruri. Daca nu vreti nimic, fiti fermi si nu va lasati coplesiti de insistentele lor, care credeti-ma sunt atat de ... insistente :))), incat veti ceda numai sa scapati odata de ei. :))))
         

       In periplul vostru prin Israel, trebuie musai sa incercati fresh -urile de rodie, portocala sau alte fructe exotice, proaspat culese si stoarse in fata voastra. Sucul este reconfortant, energizant si are un gust total deosebit, numai bun pentru o mica pauza in drumetiile voastre. Micii comercianti de astfel de sucuri se gasesc la orice colt de strada, iar dupa ce veti bea licoarea magica , va veti simti plini de energie pentru a o lua de la capat cu vizitarea, explorarea , pelerinajul :) 
       Mie personal mi-a placut In Ierusalim la o mica terasa in apropiere de Biserica Sfantului Mormant, unde am baut un soi de" frosty limonade" foarte gustoasa, cu frunze de menta. Era un gust demential ! Numai ce imi amintesc si parca si simt savoarea aceea minunata !

              

      In materie de mancare, israelienii prefera falafel, acele chiftele din naut condimentate si prajite in ulei, care sunt insotite de lipie si eventual o salata de castraveti sau diferite sosuri. Trebuie neaparat sa le incercati, nu se aseamana deloc cu ceea ce se gaseste prin Romania.



      Israelienii sunt experti la prepararea mancarurilor pe baza de legume si branzeturi. Cat am stat in Israel am mancat foarte bine si, daca ma intrebati , nu stiu sa va spun ce anume am mancat ! Stiu numai ca mi-a placut si ca m-am impacat excelent cu bucataria israelita :))))  Prajiturile lor sunt delicioase ! Ah, si au niste liiiiiipiiiiiii, Doooaaamneeeee , bune rau de tot ! :))

       - va urma -



marți, 15 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 2 - Shalom Israel

Continuam periplul meu din anul 2012 cu o a doua mare revelatie , si anume Israel.

       Shalom Israel -  prima parte


      O tara a contrastelor, o tara a multiculturalitatii si a multiplelor confesiuni religioase !

      O tara in care m-am simtit ca acasa, o tara in care romani intalnesti la tot pasul, fie stabiliti acolo, fie doar simpli turisti, o tara in care m-am simtit in siguranta (in ciuda situatiei tensionate politice si economice din zona).

     Daca ajungeti in Israel, este bine sa contractati un ghid care sa mearga cu voi. Face minuni si te ajuta sa nu umbli bezmetic de colo colo fara sa stii istoria locurilor pe care le vezi cu ochii, dar pe care nu le intelegi cu mintea.

    Ghidul te va indruma catre cele mai bune, sigure si ieftine locuri pentru facut cumparaturi, pentru mancat bine si chiar pentru distrat (daca vrei si asta). Exista ghizi vorbitori de limba romana (eu am avut norocul sa am un asemenea ghid - domnul Joshef - pentru care am cea mai sincera admiratie si apreciere. Este un monument de cultura si are o minte intotdeauna capabila sa acumuleze lucruri noi)

      In Israel oamenii muncesc in Tel Aviv, se distreaza in Haifa si se roaga in Ierusalim (asa cum le place israelitilor sa spuna). Aceste trei orase creaza axis mundi - ul evreiesc.

      Tel Aviv-ul este un oras modern, plin de cladiri de biroruri, zgarie nori si centre de afaceri. Initial mi s-a parut a fi un oras american, iar primul gand care mi-a venit in minte a fost : DALLAS ?! :)













         Situat la Marea Mediterana, Tel Aviv este recunoscut international ca fiind capitala Israelului, desi inca din 1950 statul Israelian si-a transferat capitala la Ierusalim, unde se afla institutiile centrale si ale administratiei de stat, Tel Aviv-ul ramanand doar un important centru financiar.

           Tot de-a lungul Marii Mediterane, la 90 km nord de Tel Aviv rasare mandru frumosul oras Haifa.
           Haifa mi-a placut enorm, are un acel "quelque chose" care te atrage inexplicabil. 

          
        
       
        










        Orasul are cel mai mare port din Israel, iar daca ajungeti aici este imperios necesar sa vizitati Baha'i Gardens. Veti ramane cu amintiri de vis.
         Baha'i Gardens parte componenta a Baha'i World Center, este un loc ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

        Israelienii tin foarte mult la acest spatiu si de aceea, partea vizitabila a gradinilor este sub stricta supraveghere. Sa nu va impacientati daca atunci cand veti dori sa vizitati gradinile veti fi perchezitionati la intrare si vi se vor controla bagajele pe care le aveti cu voi. Este o masura de precautie a autoritatilor pentru a nu degrada frumusetea locurilor. In interior nu aveti voie sa intrati cu bautura, mancare, guma de mestecat, tocmai in ideea de a nu face mizerie.

             

     Atat Haifa, cat si Tel Aviv au niste plaje minunate, iar marea, ah Mediterana, este ireala ! :)


      Ierusalim-ul este capitala oficială a Israelului și sediul președintelui Israelului, al guvernului și al parlamentului, aici aflandu-se si Curtea Supremă a Israelului și Șef Rabinatul țării.
      In vechiul oras Ierusalim esti coplesit de istorie. Ierusalimul este mistic, este invaluit intr-o aura aparte, este religios, este un simbol.


         In mod absolut, Ierusalimul trebuie sa il iei la pas. Sa ajungi pe Muntele Seon, sa vezi gradina Ghetsimani cu ai ei maslini de mii de ani, sa mergi pe Via Dolorosa, sa intra in Biserica Sfantului Mormant, sa te purifici si sa devii un alt om.
        Un sfat : daca doriti sa vizitati Sfantul Mormant fara aglomeratie si in liniste si pace sufleteasca, este de preferat sa mergeti la slujba de noapte care se face sambata spre duminica la Biserica Sfantului Mormant. Accesul este permis vizitatorilor cu jumatate de ora inainte de inceperea efectiva a slujbei, timp in care se poate intra la Sfantul Mormant fara probleme.

     - va urma -
       

luni, 14 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 1 - Benvenuti a Rimini !

       Asa cum am anticipat in postarea anterioara, incep omagierea anului 2012 prin relatarile despre calatoriile pe care mi le-a oferit in dar.

      Astazi ... Benvenuti a Rimini !

               Rimini - Italia


             Un oras pitoresc la Marea Adriatica, un oras de vacanta pentru familii si nu numai. Plaja superba, curata si foarte, dar foarte lunga.


             Pentru amatorii de cultura si civilizatie, orasul vechi ofera o gura de istorie medievala.
             Bine conservat si intretinut, orasul vechi te transpune intr-o lume diferita de agitatia lui Rimini cel contemporan.


        Rimini nu este un oras exagerat de scump (si asta o spun avand in vedere ca am fost in Rimini in iulie. Probabil preturile mai cresc in luna august, considerata a fi o perioada de varf)

         Lumea este foarte colorata si vibranta si galagioasa. Toti te vor indemna sa mergi sa vezi si sa te dai cu „La Ruota”. Ce-i asta ? Eeeeee ... lasati ca vedeti voi . Un mic indiciu: asa ceva ofera o imagine panoramica orasului. De preferat sa incercati seara sau noaptea, pentru ca panorama este una unica.


     Mancarea – italieneasca :D
     Lasand la o parte gluma (putin rasuflata as zice eu), este un „must” sa mananci preparate pe baza de peste si fructe de mare . Locul abunda in oferte care mai de care mai apetisante. E musai sa incercati tot ceea ce tine de mancarurile specifice (gen paste, pizza etc.) pentru ca , deh, unde poate fi mancarea specifica mai gustoasa decat la ea acasa? 


      Restaurantele, braseriile, cafeteriile, gelateriile sunt la tot pasul. Un indiciu – acolo unde sunt mai aglomerate inseamna ca mancarea este buna si pretul mai accesibil.

Foto di Ristorante Nettuno, Rimini       Mi-a placut foarte mult restaurantul Nettuno, localizat pe plaja, cu o vedere superba la mare. Este putin mai scump, daaaaaar mancarea este exagerat de buna si merita sa ai un adevarat rasfat culinar daca tot ai ajuns in Rimini. :D Aici am mancat fructe de mare reci si calde , preparate din sepie, caracatita, peste de mare si am savurat un vin foarte bun. Recomand din tot sufletul :D
      Daca ajungeti in Rimini nu evitati gelateriile !!! Inghetata mai buna ca acolo nu am mancat nicaieri !

          Cazarea - hoteluri sunt la tot pasul, pentru toate gusturile si buzunarele. Daca va planificati din timp excursia puteti beneficia de chilipiruri. Spre exemplu in perioada in care am fost eu (repet - in iulie) am avut camera dubla Twin, cu mic dejun inclus la hotel de 4 stele cu 79 Euro/noapte.      

            Hotelurile sunt amplasate de-a lungul plajei, pe doua sau trei randuri, la o distanta de plaja de cel mult 15 minute de mers pe jos (pentru cele mai indepartate). Oricum nici nu simti cand trece timpul pentru ca pe tot drumul sunt tot felul de magazine, magazinase care va vor lua ochii si sa vor face sa zaboviti la ele mai mult decat credeti :D


      Rimini vara este un deliciu. In fiecare seara este ceva spectaculos de vazut. In perioada in care am fost eu, in orasul vechi erau diferite activitati de la spectacole la targuri in aer liber. Clar nu te poti plictisi !
    
      Pentru cei petrecareti, Rimini este recunoscut in Italia ca fiind orasul distractiei, datorita cluburilor , atmosferei boeme si a vietii lejere. Party-uri sunt in fiecare noapte !

        A rivederci Rimini al piu presto possibile !  :)

    

Un An Nou ... un nou inceput

La multi ani !

Iata-ne intr-un nou 2013, care, dupa cum zicea cineva, "se aude, dar mai ales se scrie interesant". :)

Pentru mine, anul a inceput sub auspicii cat se poate de bune, si , daca este sa tin cont de superstitii, acesta este un semn ca asa va fi pana la capat. Ce sa zic ... Doamne ajuta !

Dar, pentru ca anul ce tocmai l-am terminat a fost foarte interesant pentru mine, am sa fac o retrospectiva a acestuia din perspectiva calatoriilor, a experientelor, a fotografiilor si a configurarii mele personale.

Asadar, urmatoarele postari vor fi dedicate anului 2012, apoi ... voi trece la rezolutiile pentru 2013 (care sunt de pe acum destul de multe si lista este inca deschisa :) ).



vineri, 11 ianuarie 2013

Iar Breaking News ?

Deschid FB-ul si la fiecare doua postari (fara exagerare) apare stirea mondena de ultima ora ... SOC SI GROAZA ... se despart Andreea Marin si Stefan Banica Jr. !!!


So what ?!?!?!

Ia uite cum spalosenia asta de asa-zisa mass-media din Romania mai speculeaza inca un scandal si-l promoveaza in propria maniera urata si defaimatoare !!!

A murit Sergiu Nicolaescu ... traiasca Marin-Banica si divortul lor ! Iar avem BREAKING NEWS !!!!!