luni, 21 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 2 - Shalom Israel (ultima parte)

Shalom Israel - ultima parte

         Si iata ca am ajuns si la ultima parte a relatarilor mele despre Israel. Astazi va voi spune putin despre cazare, Marea Galileii, Marea Moarta, diamante si locuri de rugaciune.

          Asadar, in privinta cazarii pot sa va spun ca am avut parte de hoteluri exceptionale.
Primul hotel in care am stat a fost Nazareth Plaza.

Nazareth Plaza asigura toate facilitatile dintr-un hotel de patru stele (inclusiv televizor, internet, mic dejun etc.) In toate hotelurile in care am stat, era cel putin un post romanesc difuzat la televizor, asa incat puteti fi la curent cu ceea ce se intampla in tara (daca sunteti interesati de acest lucru, desigur).

            Nazareth-ul este un oras mare, impartit in Nazareth-ul de sus (gestionat si locuit de evrei, fiind din acest punct de vedere foarte bine intretinut si modern) si Nazareth-ul de jos (gestionat si locuit preponderent de musulmani, mai putin dezvoltat si nu la fel de atragator).
            Intr-o noapte din cele doua petrecute in Nazareth, am putut vedea trasoarele luminoase de la focurile de arma trase de musulmanii din Nazareth-ul de jos, pentru ca si atunci cand se bucura sau serbeaza ceva, trasul cu arma in aer este o distractie pentru ei  :(
            Acest lucru insa nu trebuie sa va inspaimante, nu este ceva obisnuit sau care sa ii puna in pericol pe turisti.


        Daca ajungeti la Nazareth, nu evitati sa vizitati, oricant de atei ati fi, bisericile ortodoxa si catolica ale Bunei Vestiri. Ele sunt aproape una de alta, putand merge pe jos, iar stradutele dintre ele va vor incanta prin intimitatea lor si stilul atat de inconfundabil al oraselor istorice evreiesti.  
       Pentru cei mai putin interesati de partea religioasa, cele doua edificii de cult sunt adevarate capodopere de arhitectura care merita vazute.  Pentru ceilalti, sentimentul este unic. Pe mine m-a impresionat Biserica ortodoxa a Bunei Vestiri si sentimentele care m-au coplesit acolo. :) Dar acesta era doar inceputul, asa cum aveam sa aflu pe parcursul pelerinajului meu in Israel !


    
       Cel de-al doilea hotel la care am stat a fost Sheperds' Hotel in Bethleem. Mie personal acest hotel mi-a placut foarte mult. Camera in care am stat avea un aer baroc si dispunea, ca si in Nazareth, de toate facilitatile. Hotelul acesta mie mi-a ramas la suflet. Este de mentionat ca la capitolul curatenie si igiena totul este de nota 10+ la cele doua hoteluri de pana acum.
      
            Bethleem-ul este situat in regiunea aflata sub autoritate palestiniana, la aproximativ 10 km de Ierusalim. Bethleem-ul este inconjurat pe trei parti de un zid care delimiteaza autoritatea palestiniana de partea israeliana.  Cand se intra in regiunea palestiniana, se trece pe un punct de control, un fel de vama interna. Nu trebuie sa va intimideze, numai ca este posibil ca cei care sunt de paza sa urce in autocar (daca sunteti cu autocarul ) si sa ceara unele documente.  Este cat se poate de posibil ca acest lucru sa nu se intample deloc. Pe noi nici macar nu ne-au oprit :)
          Este de remarcat faptul ca romanii sunt foarte bine vazuti pretutindeni in Israel si pe teritoriile aflate sub autoritate palestiniana, fapt cu care ar trebui sa ne mandrim , dar care ne si impune sa ne ridicam la nivelul increderii pe care ei ne-o acorda. Asadar, sa nu dati cu bata in balta cat sunteti p'acolo ! :)


     La Bethleem mergeti sa vedeti locul nasterii Mantuitorului, pe care s-a inaltat Biserica Nasterii Mantuitorului, datand inca din anul 326, fiind ctitorie a Imparatesei Elena. Acest edificiu face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Inca se mai pastreaza  portiuni din biserica originala. Este impresionanta !

    De asemenea, un loc de vizitat cu ochii si sufletul este si Grota Laptelui si Biserica ortodoxa cu hramul "Campul Pastorilor", singura cu acest hram din lume, ridicata pe locul unde se zice ca pastorii au fost anuntati de inger despre nasterea Mantuitorului. 
       Daca aveti posibilitatea , mergeti in Desertul Iudaic si veti descoperi o minunatie de manastire, ridicata in plina pustie, pe valea lui Iehova sau Valea Judecatii de Apoi, pe locurile unde a vietuit Sfantul Sava cel Sfintit. De mentionat ca femeile nu au voie in interiorul Manastirii, pentru ele fiind un loc special in afara acesteia.

    Odata ajunsi in Israel, nu ratati sa vizitati Ierihon-ul, care este cel mai vechi oras atestat arheologic din lume.

        Cel de-al treilea hotel in care am fost cazati a fost Jerusalem Gate Hotel.
       Nu m-a incantat la fel de mult ca si celelate doua hoteluri anterioare, insa are si el farmecul lui. Serviciile sunt ... mai putin ... ireprosabile, insa per total, e ok. Daca nimeriti aici in perioada Sabbath-ului, veti avea parte de o atmosfera total diferita de ceea ce stiti sau sunteti obisnuiti. Inainte de a intra in Sabbath, israelitii se aduna cu mic cu mare, in hotel este o adevarata vanzoleala, galagie mare, toata lumea vorbeste, copii alearga etc. Apoi ... liniste ! La iesirea din Sabbath, incep petrecerile si ai senzatia ca esti in filme (cel putin eu asa am simtit :) , mai ales cand incep sa cante cantece traditionale, probabil religioase (inca nu am invatat ebraica, nu inteleg ce spun :) ). Parca ai fi pe vremea lui Moise :)))

          Ierusalimul, centrul religios al lumii crestine, are atat de multe locuri minunate care pot fi vizitate, incat mi-ar trebui o postare intreaga dedicata numai acestui oras. De la Zidul Plangerii, la muntele Sion, Gradina Ghetsimani, Golgota, Piatra Ungerii, Sfantul Mormant, Via Dolorosa, Mormantul Maicii Domnului etc., pestera lapidarii lui Stefan ... orasul emana spiritualitate. Asa cum am spus in prima postare, trebuie strabatut la pas pentru a-i vedea adevaratele valori.

   
     







        Pe langa partea religioasa, Ierusalimul este o mare piata, cu foarte multe magazine si atractii turistice. Rezervati-va cel putin doua zile pentru Ierusalim. Nu veti regreta.

       Marea Galileii, unicul lac cu apa dulce din Israel si sursa unica de apa pentru orasele israelite se intinde in partea nord-estica a Israelului, la vest de Inaltimile Golan. Daca tot ati ajuns aici, faceti o croaziera cu barca intre Tiberias si Capernaum, calatorie ce dureaza aproximativ 40 de mine, dar care este unica si foarte frumoasa.
     Totodata aveti posibilitatea ca, in locuri special amenajate sa faceti plaja, sa va scaldati in Marea Galileii , sa mergeti cu JetSky-ul sa va bucurati de imprejurimi si de peisajul atat de special, care nu se aseamana cu nimic din ceea ce probabil ati mai vazut pana acum in realitate.
                                        
                           












           Capernaum - un mic orasel la Marea Galileii, locul unde se afla ruinele casei Sfantului Petru, ruinele Sinagogii considerata a fi una dintre cele mai vechi din lume, precum si ruinele caselor locuitorilor vechiului orasel de pe malul marii.
       Tiberias - un oras cu o istorie foarte veche , datand din secolul 2, considerat a fi unul dintre cele patru orase sfinte ale iudeilor alaturi de Ierusalim, Hebron si Safed, fiind recunoscut in istorie si pentru izvoarele sale termale. Este un important centru atat pentru pelerini, cat si pentru turistii amatori de distractie.


        Marea Moarta - situata intre Israel si Iordania, este apa cu cea mai mare salinitate din lume (280 g/litru). Legendele spun ca pe fundul acesteia s-ar afla ruinele cetatilor Sodoma si Gomora. Datorita salinitatii foarte mari, nicio vietate nu traieste in aceasta apa, insa proprietatile ei si ale namolului de aici sunt benefice pentru diverse afectiuni ale organismului. Aici puteti gasi magazine care comercializeaza produse facute din mineralele din Marea Moarta (sapunuri, creme, tratamente diverse). Preturile sunt maricele, insa daca aveti norocul puteti gasi si promotii la preturi foarte bune.


        Odata ajunsi la Marea Moarta, trebuie neaparat sa vizitati Parcul National de la Qumran, unde s-au  gasit celebrele manuscrise de la Marea Moarta, una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului 20.










    Daca nu stiati, Israelul este renumit pentru productia de diamante, fiind lider mondial in acest domeniu si controland piata de diamante din lume. Fabrica din Eilat poate fi vizitata, de fapt doar o mica parte din ea. Un ghid vorbitor de limba romana va va sta la dispozitie. Ceea ce este interesant, este ca grupurile au parte de o proiectie a unui filmulet in limba romana in care este prezentata descoperirea si dezvoltarea productiei de diamante in Israel de la origini si pana in prezent. Apoi, puteti vizita magazinul fabricii, unde cei cu buzunarele doldora de bani isi pot achizitiona un diamant la un pret destul de mare. In orice caz, merita sa iti clatesti privirea cu frumusetea diamantelor si a altor pietre pretioase expuse aici.


         Cam atat despre Israel momentan. As mai avea foarte multe de povestit, insa deja ma simt ca la Teleenciclopedia cu sintagma asta "-va urma-" sau "dar despre acest lucru, in episodul urmator" :))))
           In orice caz, Israelul mi-a facut o impresie foarte placuta, este mai mult decat ma asteptam si daca aveti ocazia si posibilitatea sa mergeti acolo, sunt convinsa ca veti simti la fel ca mine :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)