marți, 29 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 3 - Istanbul Hoşgeldiniz (I)

     Desigur 2012 a fost un an al calatoriilor si cum altfel s-ar fi putut incheia daca nu in acelasi fel :))) Astfel, sfarsitul lui noiembrie m-a gasit la Istanbul, in conditiile in care mai inainte participasem la un concurs de pe BlogalInitiative.ro Nu, nu am castigat concursul respectiv (au fost altii mai buni ca mine :) ), dar asa dupa cum se zice ... cand se inchide o usa undeva, altundeva se deschide o fereastra.

Asadar ... Istanbul Hoşgeldiniz - prima parte


     
      Prima impresie ... de aici am adoptat noi stilul cladirilor multicolore, fara o arhitectura aparte ? :))))

       A doua impresie ... oamenii iti sar in ajutor dezinteresat, sunt amabili, mandri si chiar daca nu stiu engleza reusesti sa te intelegi cu ei .

       A treia impresie ... reteaua lor de metrou si tramvai este ... excelenta !!!!! Indrumari in limba turca si engleza, de obicei mijloacele de transport in comun te duc unde vrei sa ajungi fara sa schimbi prea des liniile (asta e de apreciat avand in vedere ca orasul este imens).

      A patra impresie ... hotelul e OK. :)))

     Astea au fost in ordine, primele impresii dupa iesirea din aeroportul Ataturk si cazarea la Hotelul Best Amber din Cartierul Sultanahmet din Orasul vechi.

      Asa cum aveam sa constat in scurta mea sedere la Istanbul (doar 4 zile), vechea cetate a Constantinopolului este astazi un furnicar de oameni, masini, cultura si civilizatie diversa, modernism si traditionalism convietuind impreuna, Marea Marmara, stramtoarea Bosfor, Marea Neagra, Europa si Asia laolalta, desfaturi culinare si oameni care trec dincolo de barierele lingvistice, culturale si de civilizatie.

       Istanbulul ajungi sa il intelegi si sa-l iubesti doar dupa ce te-ai obisnuit cu agitatia, dupa ce ai trecut dincolo de primele impresii, dupa ce ai patruns spiritul locului si chiar daca nu te identifici cu el, iti da acel sentiment ca dincolo de suprafata este ceva mai mult, ceva mai profund, ceva aparte.
        Asa mi s-a intamplat mie cu Istanbulul ... am ajuns sa-l inteleg si sa-l apreciez abia cand a trebuit sa plec, lasandu-ma cu acel sentiment al lucrului neterminat, acea dorinta de a reveni pentru a avea parte de mai mult, mai intens, mai profund.

        Despre Istanbul va voi vorbi in mai multe postari, pentru ca orasul asta este greu de cuprins in cuvinte putine si este si mai greu sa-l vaduvesti de o descriere asa cum trebuie.

           Primul lucru pe care l-am simtit cand am ajuns in Sultanahmet (zona unde era hotelul nostru) a fost aerul ... incarcat de miresmele specifice ale mancarurilor turcesti, ale mirodeniilor locale, ca si cum intregul cartier ar fi fost o imensa bucatarie traditionala. Sau poate doar am ajuns noi la ora mesei ! :)))

         Te obisnuiesti repede cu aerul, cu miresmele, cu stradutele inguste si alambicate care urca sau coboara de iti iau rasuflarea in ambele situatii:))) Inveti repede care sunt scurtaturile si care sunt magazinele cele mai interesante. Inveti repede ca daca ceri ajutorul cuiva, ti-l va da negresit si dezinteresat. Inveti repede ca ideile preconcepute pe care le-ai avut fata de turci,  de fapt doar asta sunt ... niste idei preconcepute si ca oamenii ajungi sa ii cunosti doar daca interactionezi cu ei. Inveti repede ca pentru comercianti nu exista cuvantul "nu" in vocabular, nu-l inteleg si te vor bate la cap pana vei cumpara ceva de la ei :)))) . Vei intelege repede ca Istanbulul este minunat ziua, insa este magnific noaptea.

        Daca doriti sa vedeti minunatiile Istanbulului, ar fi de preferat sa va cazati undeva in orasul vechi, unde majoritatea hotelurilor sunt la o aruncatura de bat de obiectivele turistice importante .
        De constatat ca cele mai importante obiective sunt concentrate in cartierul Sultanahmet de-a lungul liniei de tramvai T4, asa incat vizitarea acestora nu implica prea mult mers pe jos de la unul la altul.  

      Primul gand cand am ajuns in Istanbul a fost ca vreau sa vad neaparat Hagia Sofia, iar asteptarile mele nu au fost deloc inselate.

     Hagia Sofia si Moscheea Albastra , asezate frumos fata in fata in Piata Sultanahmet sunt cele mai cunoscute simboluri ale Istanbulului . 

       Hagia Sophia, una din cele mai grandioase cladiri din istorie, a fost ridicata in anul 360 de catre Imparatul Constantin, fiind cea mai mare si importanta biserica ortodoxa a Constantinopolului si sediul Patriarhului Constantinopolului. Caderea sa in mainile turcilor in 1453 a culminat cu caderea Constantinopolului si a transformarii acestui centru si leagan al crestinatatii intr-un teritoriu musulman si a transformarii frumoasei catedrale crestine intr-o  moschee. Din 1935, Hagia Sophia devine muzeu deschis publicului larg. 

      Moscheea Albastra a fost construita intre anii 1601-1616 din ordinul sultanului Ahmet I, pentru a concura si chiar a intrece in maretie frumusetea impozantei Hagia Sophia.  Numele sau provine de la gresia albastra care o impodobeste pe interior. Sincer, monumentul este grandios, cu cele sase minarete ale sale si o curte interioara spatioasa, insa nu este atat de impresionant ca Hagia Sophia, nu emana acel sentiment de splendoare pe care il ai cand pasesti in vechea biserica crestina.

      Tot in piata Sultanahmet nu ratati fantana imparatului german Wilhelm al II-lea. De fapt nici nu aveti cum, pentru ca ea se afla langa Hagia Sophia. Aceasta fantana a fost inaugurata in 1901 in onoarea celei de a doua vizite a printului la Constantinopol.
    
      De remarcat ca la muzee , contra cost bineinteles, puteti inchiria un dispozitiv cu casti in care veti putea auzi istoria locurilor pe care le vizitati, este daca vreti un fel de ghid in sistem informatic :)

        Cat suneti in Sultanahmet, o mare, dar maaaaare ispita vor fi castanele coapte. Veti ceda in mod sigur propriilor placeri, imbiati de mirosul inconfundabil si de faptul ca sigur va va lasa gura apa. Nu puteti refuza o asa placere, este ? :))))

       Cand treci pe langa Moscheea Albastra este imposibil sa nu observi doua coloane impunatoare intr-o piata mare.  Marturisesc ca nu am stiut initial despre ce este vorba. Apoi am aflat cu stupoare ca sunt pe locul fostului HIPODROM construit de imparatul roman Septimiu Sever si adus la rang de arena cu 100.000 de locuri de catre imparatul Constantin al II-lea. 

 
         



Din grandioasa arena nu au mai ramas in prezent decat Obeliscul Egiptean, Coloana Serpuita si Coloana lui Constantin al VII-lea. Aceasta din urma se afla nu in piata hipodromului de langa Moscheea Albastra, ci pe bulevardul tramvaiului T4 in apropiere de mormantul lui Baiazid al II-lea. Legenda spune ca in interiorul acestui turn au fost ingropate bucati din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.






          Este de preferat sa luati la pas bulevardul de la statia de tramvai Beyazid si pana la podul Galata. Nu numai ca veti vedea toate obiectivele turistice din zona, insa veti vedea si toate magazinele, restaurantele, cofetariile care sunt cata frunza si iarba, cu vitrine incarcate de marfuri, de bunatati apetisante si mancaruri la vedere. Dulciurile din abundenta va fac cu ochiul, astfel incat in mod sigur nu va veti refuza placerea de a savura o baclava , un rahat cu fistic sau o sarailie. Daca sunt recunoscuti pentru ceva anume in ale gastronomiei, turcii sunt recunoscuti pentru dulciurile lor. Sincer, ma mir ca nu m-am ingrasat cat am stat la Istanbul :))))

Dar despre asta, in episodul viitor :))))

  



    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)