marți, 15 ianuarie 2013

Anul 2012 prin calatorii 2 - Shalom Israel

Continuam periplul meu din anul 2012 cu o a doua mare revelatie , si anume Israel.

       Shalom Israel -  prima parte


      O tara a contrastelor, o tara a multiculturalitatii si a multiplelor confesiuni religioase !

      O tara in care m-am simtit ca acasa, o tara in care romani intalnesti la tot pasul, fie stabiliti acolo, fie doar simpli turisti, o tara in care m-am simtit in siguranta (in ciuda situatiei tensionate politice si economice din zona).

     Daca ajungeti in Israel, este bine sa contractati un ghid care sa mearga cu voi. Face minuni si te ajuta sa nu umbli bezmetic de colo colo fara sa stii istoria locurilor pe care le vezi cu ochii, dar pe care nu le intelegi cu mintea.

    Ghidul te va indruma catre cele mai bune, sigure si ieftine locuri pentru facut cumparaturi, pentru mancat bine si chiar pentru distrat (daca vrei si asta). Exista ghizi vorbitori de limba romana (eu am avut norocul sa am un asemenea ghid - domnul Joshef - pentru care am cea mai sincera admiratie si apreciere. Este un monument de cultura si are o minte intotdeauna capabila sa acumuleze lucruri noi)

      In Israel oamenii muncesc in Tel Aviv, se distreaza in Haifa si se roaga in Ierusalim (asa cum le place israelitilor sa spuna). Aceste trei orase creaza axis mundi - ul evreiesc.

      Tel Aviv-ul este un oras modern, plin de cladiri de biroruri, zgarie nori si centre de afaceri. Initial mi s-a parut a fi un oras american, iar primul gand care mi-a venit in minte a fost : DALLAS ?! :)













         Situat la Marea Mediterana, Tel Aviv este recunoscut international ca fiind capitala Israelului, desi inca din 1950 statul Israelian si-a transferat capitala la Ierusalim, unde se afla institutiile centrale si ale administratiei de stat, Tel Aviv-ul ramanand doar un important centru financiar.

           Tot de-a lungul Marii Mediterane, la 90 km nord de Tel Aviv rasare mandru frumosul oras Haifa.
           Haifa mi-a placut enorm, are un acel "quelque chose" care te atrage inexplicabil. 

          
        
       
        










        Orasul are cel mai mare port din Israel, iar daca ajungeti aici este imperios necesar sa vizitati Baha'i Gardens. Veti ramane cu amintiri de vis.
         Baha'i Gardens parte componenta a Baha'i World Center, este un loc ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

        Israelienii tin foarte mult la acest spatiu si de aceea, partea vizitabila a gradinilor este sub stricta supraveghere. Sa nu va impacientati daca atunci cand veti dori sa vizitati gradinile veti fi perchezitionati la intrare si vi se vor controla bagajele pe care le aveti cu voi. Este o masura de precautie a autoritatilor pentru a nu degrada frumusetea locurilor. In interior nu aveti voie sa intrati cu bautura, mancare, guma de mestecat, tocmai in ideea de a nu face mizerie.

             

     Atat Haifa, cat si Tel Aviv au niste plaje minunate, iar marea, ah Mediterana, este ireala ! :)


      Ierusalim-ul este capitala oficială a Israelului și sediul președintelui Israelului, al guvernului și al parlamentului, aici aflandu-se si Curtea Supremă a Israelului și Șef Rabinatul țării.
      In vechiul oras Ierusalim esti coplesit de istorie. Ierusalimul este mistic, este invaluit intr-o aura aparte, este religios, este un simbol.


         In mod absolut, Ierusalimul trebuie sa il iei la pas. Sa ajungi pe Muntele Seon, sa vezi gradina Ghetsimani cu ai ei maslini de mii de ani, sa mergi pe Via Dolorosa, sa intra in Biserica Sfantului Mormant, sa te purifici si sa devii un alt om.
        Un sfat : daca doriti sa vizitati Sfantul Mormant fara aglomeratie si in liniste si pace sufleteasca, este de preferat sa mergeti la slujba de noapte care se face sambata spre duminica la Biserica Sfantului Mormant. Accesul este permis vizitatorilor cu jumatate de ora inainte de inceperea efectiva a slujbei, timp in care se poate intra la Sfantul Mormant fara probleme.

     - va urma -
       

4 comentarii:

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)