miercuri, 10 octombrie 2012

Sa inverzim Romania


              Va mai amintiti, voi cei care ati facut ochisori prin anii 70-80, cum la inceput de an scolar, sau la sfarsitul lui, ne duceam la scoala cu bocceluta de hartie pentru reciclat? Cum se adunau intr-un colt al clasei maldare de hartie veche, caiete ingalbenite, carti rupte si tot felul de hartie nefolositoare?  Atunci nu-i intelegeam pe deplin rostul, nu apreciam la adevara sa valoare efectele reciclarii masive a hartiei si totusi faceam acel lucru, constransi de scoala, de societate, de sistem.

             Cand sistemul s-a schimbat, cand societatii nu i-a mai pasat de acest aspect, am aflat, the hard way, ce inseamna sa NU reciclezi.  Am vazut versanti intregi de munti defrisati, am vazut schimbari climaterice devastatoare, am vazut cum ecosistemele se schimba, cum specii de diverse vietati ajung in pragul disparitiei. Am vazut cum ceea ce consideram ca este normal a devenit o raritate, cum padurile dispar in mod voit, cum lemnul lor este furat si vandut peste hotare fara acte, fara controale, fara lege.

             Nu s-au luat masuri pentru stoparea abuzului, scoala nu ne-a mai constrans la nimic, societatii nu i-a pasat, iar sistemul avea idei de libertate devastatoare.

             Semnalele de alarma au pornit tarziu, dar din fericire au pornit si au fost auzite, prinzand materialitate si aplicabilitate, dar mai important implicand activ copii si tinerii in programe de natura ecologica.

            La o astfel de implicare s-au gandit si cei de la Zibo si Aqua Carpatica atunci cand au lansat pe termen nelimitat programul Scoala pentru o Romanie verde (detalii aici)  si actiunea de reciclare  Colectarea de PET-uri de Aqua Carpatica" ( detalii aici). Este un program care implica activ sistemul educational romanesc si constientizeaza deopotriva elevii , parintii si profesorii despre necesitatea activitatilor ecologice.

          Programul ,cu obiective ambitioase de altfel, isi propune o zi a impaduririi in aprilie 2013 , cand se doreste plantarea  a 1.000.000 de copaci , sub sloganul “Un copil, un copac” .

               In Programul  "Scoala pentru o Romanie Verde"   se poate inscrie orice scoala, liceu sau gradinita din Romania, iar performantele sunt rasplatite pe masura :
               - pentru fiecare 10T de hartie colectata, scoala va primi 1.000 Lei in produse sau bani,
               - pentru fiecare 500 de PET-uri de Aqua Carpatica colectate, scoala va primi 50 de caiete si 50 de pixuri. Primele 3 (trei) scoli care vor colecta cantitatea cea mai mare de hartie per elev, pe intregul an scolar 2012-2013, vor primi buget de modernizare si dotare a scolii,
               - in fiecare luna, unitatea scolara care va avea contributia cantitativa cea mai insemnata (cantitatea cea mai mare de maculatura per elev) va fi recompensata prin organizarea unei Green Party Day, sustinuta de Aqua Carpatica. Vezi cum vor fi desemnate scolile castigatoare
               - vor fi oferite diplome, precum si numeroase premii, constand in: materiale si rechizite scolare, echipamente IT, cadouri, etc. Aceste premii vor fi acordate functie de cantitatile de hartie colectate.

              Mai presus de toate insa, cel mai mare premiu este o Romanie din nou verde !

              Asadar, haideti sa Colectăm hârtie să plantăm 1 milion de copaci“ ... asta doar pentru inceput.

Un comentariu:

  1. Uite ce premiu am obtinut! Ti se datoreaza si tie. Multumim frumos: http://www.youtube.com/watch?v=vJg3GFiPeSs&feature=youtu.be

    RăspundețiȘtergere

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)