miercuri, 31 octombrie 2012

Va expira valabilitatea cartii de identitate ?

       Daca vreti sa va schimbati cartea de identitate  din simplul motiv ca a ajuns la termenul de expirare, nu uitati sa va luati de acasa si proprietarul imobilului unde aveti domiciliul !

      Asadar, documentele care va trebuie sunt : 
     - cartea de identitate ce trebuie schimbata - in original;
     -  cartea de alegator - in original;
    - certificat de nastere / de casatorie / de deces etc., dupa caz - original si copie;
    - actul de proprietate al imobilului unde aveti domiciliul - original si copie;
     - chitanta prin care s-a achitat taxa de eliberare document  - 7 lei plus timbru fiscal de 4 lei (sau chitanta taxei extrajudiciare de timbru de 4 lei) - original;
     - cererea de schimbare CI.

     Problema apare atunci cand nu sunteti proprietarul imobilului unde aveti domiciuliul (chiar daca proprietarii sunt parintii, bunicii , rudele de gradul I in general) . Va trebui sa ii luati frumusel de manuta, sa-i duceti la Evidenta Populatiei, unde personal vor completa o declaratie cum ca sunt de acord sa va ia in spatiu. Aceasta chiar daca voi va indepliniti numai obligatia legala de cetateni ai statului roman de a va preschimba CI  la expirarea acestuia, fara a schimba alte date din aceasta !  E aberant din punctul meu de vedere !

         Atentie, daca proprietarul nu-i in tara, ci spre exemplu in Honolulu, va trebui frumusel ca el sa se duca la ambasada / consulatul Romaniei de acolo si sa dea o declaratie in fata oficialitatilor cum ca va ia in spatiu !!!! (Asta a fost un raspuns de la un functionar de la Evidenta Populatiei Buzau !) 
         Asadar, sistemul nu va vrea daca cineva nu va ia in spatiu ! Adica vi se refuza preschimbarea CI la expirarea valabilitatii lui ! Ma intreb ... impozitele si taxele de ce nu ni se refuza atunci cand mergem sa le platim ?!

          Iata inca o aberatie marca legiuitori romani ! 

2 comentarii:

  1. O declaraţie făcută la orice notariat în străinătate poate fi folosită în România dacă este supralegalizată cu Apostila de la Haga.

    CI-ul se schimbă şi în lipsa dovezii de spaţiu cu o Carte de Identitate Provizorie (altă formă, valabilitate redusă şi NU este document de călătorie)

    RăspundețiȘtergere

Your comment awaits for aproval. Stay tuned :)